vestnik

"Obisk" Bad Blue Boysov v Fazaneriji: Dva sta bila pridržana, sedem jih je dobilo plačilne naloge

ABE, 8. 7. 2019
Aleš Cipot
Črna kronika

Sobotno prijateljsko tekmo zagrebškega Dinama v Fazaneriji so zaznamovali razvpiti navijači Bad Blue Boys.

Policisti, ki so v soboto posredovali v Fazaneriji, so pripadnikom navijaške skupine Bad Blue Boys (BBB) izdali sedem plačilnih nalogov zaradi neupoštevanja policijskih ukazov in ukrepov varnostnikov ter nedostojnega vedenja do policistov. Dva Hrvata, stara 20 in 21 let, so policisti začasno pridržali, proti njima so uporabili tudi prisilna sredstva, to je bila telesna sila. Modrouniformiranci so vse tujce po končanih postopkih napotili in pospremili do mejnega prehoda v Petišovcih, kjer jih je na hrvaški strani prevzela enota njihove intervencijske policije.Tako so policijske oči videle incident, ko so huligani iz Zagreba želeli na stadion Mure, a so jim to, ker je bila tekma med Dinamom in Orenburgom zaprtega tipa, preprečili varnostniki in policisti.



O spopadu hrvaških navijačev s pomursko policijo so se razpisali tudi hrvaški mediji. V soboto bi člani BBB tako skoraj uspeli priti do stadiona, vendar so jim to namero preprečili varnostniki, ki so hipno dobili pomoč policistov. Policijska uprava Murska Sobota je namreč za vsa štiri pripravljalna srečanja, vključno s sobotnim so tri potekala v Fazaneriji, eno pa so, ko je ujma poplavila Murin stadion, odigrali v Gornji Radgoni, vpoklicala tudi posebno policijsko enoto, katere pripadniki so usposobljeni za najbolj kočljive položaje – še največkrat so primorani obvladovati prav navijače, ki razgrajajo. V konfliktu med varnostniki in navijači Dinama so zapele pesti, a so napete strasti hitro obvladali policisti. Hrvaški mediji so še poročali, da se je v soboto v prekmurski prestolnici mudila radikalna skupina BBB, ki je vzklikala parole proti Zdravku Mamiću, nekdanjemu predsedniku nogometnega kluba Dinamo Zagreb, ki je zaradi nepravnomočne obsodbe na šest let in pol zapora lani pobegnil v Bosno in Hercegovino in je tam še danes.


Minula sobota je bila sicer zadnji dan poletnih priprav za dinamovce – ob 12. uri je bila na sporedu namreč prijateljska tekma z ruskim Orenburgom. Dvoboj se je končal z remijem 2: 2, dogajanje na zelenici pa so zasenčili dogodki kmalu po prvem sodnikovem žvižgu. Na srečanje, ki je potekalo za zaprtimi vrati – vstop navijačem in drugim obiskovalcem ni bil dovoljen, za kar se je zaradi izkušenj iz Avstrije odločila uprava zagrebškega kluba –, je namreč želelo priti skoraj 50 članov navijaške skupine BBB. Organizatorji tekme so bili na to pripravljeni, vstop na stadion pa je navijačem, ki slovijo po razgrajanju, preprečevalo 15 varnostnikov ene od murskosoboških varnostnih služb, ki so sicer varovali tudi treninge Zagrebčanov, ki so prav tako potekali za zaprtimi vrati Fazanerije. Navijači iz Hrvaške pa so očitno izkoristili priložnost in so do stadiona prišli prek mestnega kopališča, je bilo mogoče razbrati iz videoposnetkov in fotografij, ki so jih posneli hrvaški mediji, akreditirani za sobotno tekmo.


Murska Sobota je v zadnjih letih postala prizorišče poletnih priprav serijskega hrvaškega prvaka Dinama, potem ko je bilo pred leti prizorišče avstrijsko Gradiščansko. Razlog? Severni sosedje so zaradi neredov zloglasne navijaške skupine BBB, tudi na prijateljskih tekmah, Hrvatom preprosto odpovedali gostoljubje. Dinamo se tako v zadnjih letih na novo sezono pripravlja v Murski Soboti, kjer na stadionu Fazanerija nogometaši trenirajo in igrajo tudi prijateljska srečanja. Zagrebčani sicer običajno bivajo v prestižnem hotelu Livada s petimi zvezdicami v Moravskih Toplicah, kondicijo pa nabirajo in se na tekmah uigravajo na stadionu Mure.

bbb policija fazanerija MURSKA SOBOTA