vestnik

(FOTO) Razmere na požarišču na Krasu so se nekoliko umirile, na terenu še vedno tisoč gasilcev

STA, 20. 7. 2022
Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022
Črna kronika

Razmere na Goriškem Krasu, kjer pustoši velik požar, so se pod večer nekoliko umirile, je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite. Ogenj še vedno gori, je pa nekoliko popustil veter, ki je čez dan zelo poslabšal razmere.

Požar, ki divja na Goriškem Krasu, gasi okoli 1000 gasilcev. V zraku so razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter, prihajata tudi italijanski in hrvaški canadair. Prebivalce na območju požara v regijskem štabu civilne zaščite pozivajo, naj ob zvoku siren zaprejo okna in brez panike čakajo na evakuacijo.

Prebivalci dela Mirna, ki so jih popoldne preventivno evakuirali, se tako lahko vrnejo na domove. Razmere so sicer še naprej zelo zahtevne, je opozoril Čurlič. Na pomoč izčrpanim gasilcem je medtem prišlo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov. Še vedno poleg tega gasijo tudi s helikopterji slovenske vojske in policije, avstrijskim helikopterjem in tovornim letalom slovenske vojske Pilatus, na tleh pa je v akciji še naprej več kot 1000 gasilcev iz vse države.

požar-na-krasu
Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pred tem povedal, da naj bi se veter po vremenski napovedi do 20. ure znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. To bo po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti".

požar-na-krasu
Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Na prizorišču sta poleg treh vojaških helikopterjev in letala pilatus tudi policijski helikopter in vodni top. Vojska s šestimi cisternami dostavlja vodo, med drugim je prevzela skrb za toplo prehrano in nastanitev za izčrpane enote, je za STA dejal minister za obrambo Marjan Šarec.

Prvič po za pomoč gasilcem pri gašenju požara uporabljen policijski top. "Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo," je policija pojasnila v zapisu na Twitterju.

Kot je še pojasnil minister, izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za STA povedal, da naj bi se veter po vremenski napoved do 20. ure znova usmeril proti morju, nato pa popolnoma umiril. To bo po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti".

požar-na-krasu
Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Aktivnosti gasilcev so v nočnem času namreč omejene, med drugim nimajo podpore iz zraka. Pri gašenju bodo helikopterji in letala začeli ponovno pomagati takoj zjutraj.

Gašenje danes je po besedah Šestana poleg težav v hidrantnem omrežju in vetra oviral tudi dim, ki je zmanjševal vidljivost. Sicer pa so prebivalci sedaj lahko že mirnejši. Po njegovih podatkih je bila ožgana ena hiša, tudi gasilci so jo za zdaj odnesli brez kakšnih večjih poškodb. Pet ali šest so jih zaradi vdihovanja dima pregledali v zdravstvenem domu, eden je imel manjše opekline.

požar-na-krasu
Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Kaj pričakovati v naslednjih dneh, je sicer težko napovedati. Po besedah Šarca dodatno težavo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki jih požar detonira. Dva dni bo zadeva po njegovih besedah še "dokaj zapletena", nato bo vojska še teden dni s termokamerami pregledovala območje, da najde morebitna tleča žarišča.

Kot je v izjavi za Dnevnik na TV Slovenija pojasnil premier Robert Golob, so danes uspeli aktivirati celotno državo, tudi vojsko in policijo, cel dan pa je bil na terenu tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Dobra novica je po besedah Goloba ta, da so se proti večeru stvari začele umirjati.

robeert golob, požar
Bobo
Požarišče je obiskal tudi slovenski premier Robert Golob.

»Kljub temu, da je požar zajel 1000 hektarjev, to je nepredstavljiva površina, in požarov je bilo več, z njimi se je spopadlo več kot 1000 gasilcev in ostalih enot, in zdaj je požar za danes pod nadzorom,« je pojasnil ter dodal, da kljub tako veliki površini »ni bila izgubljena niti ena hiša.« To po njegovih besedah pove vse o požrtvovalnosti vseh, ki so se s požarom borili, a je to žal le etapa, jutri pa se začenja znova. Gasilci bodo sicer še pred nočjo očistili »vse koridorje, kjer se pričakuje, da bi lahko jutri znova udarilo. Tako da, kapo dol vsem tukaj.« Na požarišču je bil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

srečko šestan, janez lenarčič
Bobo
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

marjan šarec, robert golob
Vlada RS
Šarec je bil na terenu cel dan, pozno popoldne je Kras obiskal tudi Golob.

Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022
požar gasilci mors civilna zaščita