vestnik

Razveljavili sodbo tihotapcu: Sodišče naj znova preveri, ali je res bil prisiljen v kaznivo dejanje, ko naj bi ga celo zaradi tega žgali po telesu

ABE, 15. 10. 2019
Nataša Juhnov
Na krajevnih poteh med Slovenijo in Hrvaško je zaradi poti prebežnikov policijski nadzor postal stalen, a tihotapci še vedno tihotapijo ljudi.
Črna kronika

Višje sodišče je razveljavilo sodbo Mariu Lesjaku iz Slovenj Gradca, ki je s prebežniki v avtu junija v Srednji Bistrici povzročil prometno nesrečo in zato dobil 14 mesecev zapora. Višji sodniki so odločili, naj se okrožno sodišče na glavni obravnavi opredeli do Lesjakovega zagovora, da naj bi bil prisiljen v kaznivo dejanje.

Višje sodišče iz Maribora je po pritožbi odvetnika Igorja Weindorferja iz Murske Sobote razveljavilo obsodilno sodbo 32-letnemu Mariu Lesjaku iz Celja, ki sicer zdaj živi v Slovenj Gradcu, avgusta pa je bil na Okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehoda državne meje in nevarne vožnje v cestnem prometu. Lesjak je za obe kaznivi dejanji dobil 14 mesecev zapora in 500 evrov denarne kazni. Ostal je tudi v priporu, v katerem je od 6. junija, ko so ga s prebežniki – šlo je za štiri kitajske državljane – v avtu junija v Srednji Bistrici, ko je povzročil prometno nesrečo, prijeli policisti.

Murska Sobota, sojenje, Mario Lesjak, begunci
Nataša Juhnov
Mariu Lesjaku bodo sodili znova.

Na predobravnavnem naroku je Lesjak sicer priznal krivdo, a v svoj zagovor povedal, da je bil v kaznivo dejanje prisiljen, ker je bil nekomu dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj. Odvetnik Weindorfer je že na okrožnem sodišču, narok je vodil sodnik Stanislav Jug, sodišču predlagal, naj njegovega varovanca mileje kaznuje.

policist, policija, državna meja
Nataša Juhnov
Policijski nadzor na meji v bližini Razkrižja je postal stalen.

»Ker v dogovorjenem času ni vrnil 1000 evrov, ki si jih je izposodil, sta do njegove hiše prišla dva moška. Odpeljala sta ga v gozd, kjer sta ga tepla, in ga žgala z ognjem. Na voljo je imel 48 ur časa, da vrne denar, zato je bil primoran zaiti na stranpot,« ga je že prvič branil zagovornik, to pa tudi izpostavil v pritožbi na višje sodišče.

Senat višjega sodišča, ki ga je vodila višja sodnica Simona Skorpik, je po pritožbi razveljavil sodbo in primer vrnil v razsojanje nazaj na okrožno soboško sodišče, in to pred drugega sodnika. Višje sodišče je soboškemu naložilo, naj opravi glavno obravnavo brez predobravnavnega naroka, na katerem je Lesjak že priznal krivdo. Na glavni obravnavi, tako je naročilo višje sodišče, »naj okrožno sodišče vnovič razsodi po Lesjakovem zagovoru in izvedbi dokazov, predlaganih v obtožnici«.

Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano.

sojenje matej-lesjak kazen pritožba