vestnik

Romuni po enem letu spet na delu v Okoslavcih, a jim je tokrat tatvina mehanizacije spodletela

Vestnik.si, 16. 7. 2021
PUMS
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Oškodovanec in sosedje so storilce pregnali. 21-letni Romun krivdo priznal že pospešenem kazenskem postopku.

Avgusta lani so v Okoslavcih v Občini Radenci ukradli traktor, 9. julija letos pa je po naših podatkih na istem naslovu prišlo od poskusa kosilnice in štirikolesnika. Kot so sporočili iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota, so bili policisti 9. julija po 4. uri obveščeni, da je na območju Radenec prišlo do poskusa tatvine kosilnice in štirikolesnika, pri čemer so oškodovanec in sosedje na kraju zalotili storilce in jih pregnali.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

»Z intenzivno akcijo so policisti malo po 5. uri izsledili vozilo romunskih registrskih oznak na avtocestnem počivališču Murska Sobota, v katerem je bila najdena traktorska kosilnica. Kasneje je bil izsleden še osumljenec, šlo je za 21-letnega državljana Romunije. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je osumljeni državljan Romunije skupaj z še najmanj dvema neznanima storilcema prišel do gospodarskega poslopja, v katerega so vlomili. Odtujili so kosilnico in jo shranili v svoje vozilo. Ko so storilci poskušali odtujiti še štirikolesnik, so bili pregnani s strani oškodovanca,« so sporočili iz murskosoboške PU.

Pospešeno s tujci

Osumljenemu je bila odvzeta prostost in je bil s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, kjer je priznal krivdo in je bil v nadaljnjem postopku pravnomočno obsojen. Na murskosoboškem okrožnem sodišču namreč izvajajo tudi tako imenovani fast track postopek je, ki se lahko sklene v 48 urah, kolikor sme trajati policijsko pridržanje, je pa pri tem obdolžencu in vsem drugim akterjem treba zagotoviti vse pravice, ki jim gredo po zakonu. S pospešenim kazenskim postopkom murskosoboško sodišče hitreje rešuje predvsem postopke zoper tujce, ki so pri nas izvršili kaznivo dejanje. To predvidoma ugodno vpliva v preventivnem smislu, da se storilce odvrne od ponavljanja kaznivih dejanj v Sloveniji, saj so v rednem postopku tujci, kot je bila praksa vsaj pri manjših kaznivih dejanjih, pogosto postali nedosegljivi. 

romuni radenci tatvina