vestnik

Rop v Beznovcih: Za upokojenko usoden sindrom zlomljenega srca, pokopali jo bodo v petek

Andrej Bedek, 21. 1. 2020
Nataša Juhnov
Prizorišče ropa v Beznovcih
Črna kronika

Policistom in kriminalistom bo zelo težko dokazati vzročno zvezo med storitvijo kaznivega dejanja in krivdo storilca za smrt 86-letnice, ki se ji je zdravje poslabšalo dan po ropu in je v nedeljo umrla v bolnišnici.

Na Policijski upravi Murska Sobota tudi danes intenzivno poteka preiskava ropa, ki se je zgodil pred enim tednom v Beznovcih, ko je storilec oropal 86-letnico, neuradno pa ukradel manj kot 300 evrov. Z murskosoboške policijske uprave so na dan ropa sporočili, da je bila oškodovanka v ropu le lažje poškodovana. Manj kot 24 ur po ropu pa je 86-letnico nato zadela kap, zbolela je še za pljučnico. V nedeljo je umrla v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Pokopali jo bodo v petek. 

Iz bolnišnice so na naše poizvedovanje danes odgovorili, da je bila pri pacientki ugotovljena stresna kardiomiopatija, sindrom zlomljenega srca, kar je bilo za pacientko usodno. Vzrok temu je ponavadi huda čustvena reakcija, so še odgovorili iz murskosoboške bolnišnice, in dodali, da povezavo z ropom lahko dokažejo ustrezni izvedenci in službe.

Policistom in kriminalistom bo zelo težko dokazati vzročno zvezo med storitvijo kaznivega dejanja in krivdo storilca za smrt 86-letnice, ki se ji je zdravje poslabšalo dan po ropu in je v nedeljo umrla v bolnišnici. »Po trenutno razpoložljivih podatkih smrti pokojne oškodovanke ne moremo povezati z dogodkom ropa, vendar je preiskava še v teku,« so že včeraj namreč za Vestnik.si pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota. Neznani storilec dejanja v Beznovcih je za zdaj osumljen le kaznivega dejanja ropa po 206. členu Kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje ropa je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do deset let zapora, za posamezne kvalificirane oblike ropa – več storilcev ali velika vrednost – pa do petnajst let zapora. Če bi storilec morebiti starki med ropom povzročil poškodbe, ki bile zanjo usodne, da bi zaradi tega izgubila življenje, bi ga policisti in kriminalisti lahko ob kaznivem dejanju ropa preganjali še zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve (posebno) hude telesne poškodbe.

Fotorobot, rop - 13.1.
PU Murska Sobota
Fotorobot domnevnega roparja iz Beznovec.

Čeprav so uradne informacije o ropu skope, kar je zaradi poteka preiskave seveda razumljivo, smo se vseeno dokopali do nekaj podrobnosti, ki so pa prav srhljive. Ropar, ki se je v torek spravil na 86-letnico, je bil brutalen. Po naših podatkih je starko, ko je nasilno vstopil v stanovanjsko hišo, podrl na tla, in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši naj bi se bil mudil vsaj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pretaknil sleherni predal in je celo pometal vzmetnice iz postelje. Po ropu je zbežal iz hiše, vendar je bil menda pri tem precej nespreten, saj ga je opazil voznik, ki se je peljal mimo žrtvine hiše. Prav ta voznik je po naših podatkih policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobota domnevnega roparja. Storilec je beg nato nadaljeval z avtomobilom, a tudi tako naj bi bil pustil sledi na zemljišču, kjer stoji stanovanjska hiša, v kateri se je zgodil rop, in večje poslopje, v katerem ima pokojničin sin, ki je samostojni podjetnik, poslovne prostore in samopostrežno pralnico.

Kaj je sindrom zlomljenega srca?

Sindrom zlomljenega srca ali strokovno poimenovana stresna kardiomiopatija v povprečju prizadene večje število žensk, kot moških. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce pa se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko ostale funkcije srca delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob kateremkoli težkem fizičnem ali čustvenem stresu. Ženske pa prizadene drugače kot moške, saj imajo moški več receptorjev za adrenalin, kot ženske, zato se tudi v stresnih situacijah ponavadi lažje znajdejo. Vir: vizita.si

rop beznovci policija