vestnik

S premikom ure smo prešli na poletni čas

STA, Vestnik, 28. 3. 2021
Profimedia
Zaenkrat sicer še ni dokončno znano, za kateri čas se bo Slovenija odločila, potem ko je EU že ukinila prestavljanje ure. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Z današnjim premikom urinih kazalcev z 2. na 3. uro smo prešli na poletni čas, kar nam je vzelo eno uro spanja. Če ne prej, jo bomo nadoknadili zadnjo nedeljo v oktobru, ko se bomo po veljavni ureditvi vrnili na zimski čas. Zaenkrat sicer še ni dokončno znano, za kateri čas se bo Slovenija odločila, potem ko je EU že ukinila prestavljanje ure.

Državam članicam je prepuščena odločitev, ali bodo imele poletni ali zimski čas. A zaradi epidemije novega koronavirusa to vprašanje zdaj ni njihova prednostna naloga. Slovenska vlada je leta 2018 načeloma podprla predlog za ukinitev sezonskega premikanja ure, glede izbire časa pa je ministrstvo za infrastrukturo jasno, da bi na podlagi zakona o računanju časa moral obveljati standardni zimski čas. Drugače pa so pokazali rezultati javnega posvetovanja, ki ga je Bruselj organiziral leta 2018. V skladu z njimi smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času.

leto koledar sezona
Kaj zdaj berejo drugi