vestnik

Šest jih je ostalo brez izpita, policisti še naprej nad opite voznike

Vestnik.si, 13. 11. 2019
Nataša Juhnov
Končala se je poostrena policijska akcija. Slika je simbolična.
Črna kronika

V enem tednu je bilo odrejenih 792 preizkusov alkoholiziranosti.

Znane so podrobnosti policijske akcije Slovenija piha 0,0 v Pomurju. Po podatkih Policijske uprave Murska Sobota, ki je od 4. do 10. novembra opravljala poostrene aktivnosti v cestnem prometu s poudarkom nad psihofizičnim stanjem voznikov, je bilo v tem času odrejenih 792 preizkusov alkoholiziranosti.

Pomurski policisti so do konca oktobra odredili 25.877 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih je bilo 842 pozitivnih. Pri 488 udeležencih v cestnem prometu je bila ugotovljena koncentracija alkohola do 0,52 mg/l, 354 pa nad 0,52 mg/l.

Policisti so pri 18 voznikih ugotovili, da vozijo pod vplivom alkohola. Pri 12 je bila koncentracija alkohola v organizmu do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (mg/l) ali 1,10 grama (promila) alkohola na kilogram krvi, pri šest pa nad. Šest jih je zaradi tega ostalo brez vozniškega dovoljenja. 

c451c9fb49b87e0d72634f3c1334b7be
Miha Vidrih
Vozniki lahko imajo v telesu do 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

V noči na nedeljo, 10. novembra, so policisti opravili tudi obsežen poostren nadzor. Tako so preverili psihofizično stanje pri 252 voznikih, od tega je bila pri šestih voznikih koncentracija alkohola višja, kot je po zakonu dovoljeno.

Policisti vsem voznikom svetujejo, da naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Če bodo uživali alkoholne pijače, naj se ne odločajo za vožnjo v cestnem prometu, vozilo naj vozi oseba, ki ni uživala alkoholnih pijač, ali pa se odločijo za uporabo javnih prevoznih sredstev. Udeležence cestnega prometa še opozarjajo, da naj upoštevajo tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prehitevanju, prednosti, varnostni razdalji, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov.

policija alkohol kazen prekršek