vestnik

Smrt 20-letnika na Vaneči: Okoliščine prometne nesreče bo pregledal nov izvedenec

Vestnik.si, 11. 1. 2022
Jure Zauneker
Sodišče v Murski Soboti.
Črna kronika

Sojenje je zaradi pritegnitve novega izvedenca v primer preloženo za nedoločen čas.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti poteka sojenje 22-letnemu Tilnu Špoljariču iz Dankovec, obtoženemu kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, ker je 2. maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl 20-letnik iz Gradišča. Okrožni državni tožilec Borut Horvat mu je v zameno za priznanje krivde ponudil kazen tri leta zapora, vendar ta ponudbe ni sprejel. Z odvetnikom Alojzom Draškovičem sta odločno zavrnila krivdo.

Špoljarič se sicer ne spomni nesreče, v kateri je življenje izgubil njegov dvajsetletni prijatelj iz Gradišča. »Ne spomnim se, kaj se je zgodilo en teden pred nesrečo in kaj se je dogajalo dva meseca po nesreči. Žal mi je, res se ne spomnim,« je povedal sodniku Stanislavu Jugu, ki razsoja v primeru. Šele po dveh mesecih od nesreče, ko je bil na zdravljenju v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, je izvedel, kaj se je zgodilo.

vaneča, prometna-nesreča
Jure Zauneker
Prometna nesreča se je zgodila 2. maja 2020.

Janez Kopač, sodni izvedenec za cestnoprometno stroko, je na sodišču predstavil izvedensko mnenje o okoliščinah nesreče. Po tem je 20-letnik iz Gradišča z mopedom znamke Tomos vozil iz Šalamenec proti Vaneči s hitrostjo 40 kilometrov na uro, obtoženi Špoljarič pa se je na motornem kolesu Toyota s 50 kilometri na uro peljal iz Vaneče proti Šalamencem. V desnem blagem ovinku pred Vanečo se je zgodilo čelno trčenje, čeprav, tako je ocenil Kopač, sta se oba udeleženca temu skušala izogniti. 

Na ponedeljkovem nadaljevanju sojenja sta se tako odvetnik Draškovič kot tožilec Horvat strinjala, da se zaradi nejasnosti v primer pritegne nov izvedenec prometne stroke, ki bo pregledal vse okoliščine tragične prometne nesreče. Zaradi izdelave izvedenskega mnenja je sodnik Jug sojenje zato preložil za določen čas.

Tragedija se je zgodila med druženjem po opravljenem delu v vinogradu prijatelja iz Šalamenec. Ta je kot priča sodniku Jugu povedal, da ga je pokojni prijatelj v času kosila vprašal, ali lahko vzame njegov moped in se z njim »zapelje en krog«. Ko je to opazil Špoljarič, je vstal od mize, za katero so že začeli streči hrano, iz druge garaže vzel motorno kolo in se odpeljal za prijateljem. Obe vozili sta bili neregistrirani, niti eden od voznikov ni nosil zaščitne čelade ali druge zaščitne motoristične opreme. Priča je še izpovedala, da sta tisti dan oba pila alkoholne pijače, vendar nobeden ni kazal znakov opitosti. 

sojenje vaneča šalamenci
Kaj zdaj berejo drugi