vestnik

So v hišo bivšega Muraša streljali zaradi stav?

Vestnik.si, 20. 3. 2019
Janko Rath
Dino Lalić je bil nogometni vratar.
Črna kronika

Z nezakonitimi stavami je (bil) okužen tudi pomurski nogomet. Nekdanji vratar Mure Dino Lalić in nekdanji branilec Nafte Admir Suljić sta na Hrvaškem priznala krivdo v stavniški aferi.

Kot smo že poročali danes, je neznanec streljal na hišo v Makarski, ki po pisanju Slobodne Dalmacije pripada slovenskemu nogometnemu vratarjuDinu Laliću, ki je nekoč igral nogomet za soboško Muro. So v hišo bivšega Muraša streljali zaradi stav? Organi pregona so namreč v preteklosti zaradi očitkov, da je vpleten v nezakonite stave, preganjali in tudi obsodili Lalića.



Decembra 2011 je takrat šlo za dobro organizirano mrežo, ki sta jo z namenom prirejanja izidov tekem poleg Lalića organizirala še nekdanji trener mladinske nogometne šole zagrebškega DinamaVinkoŠakoin nekdanji nogometaš lendavske Nafte Admir Suljić. Trojica je po dogovoru s Hrvaškim uradom za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) v aferi Offside priznala krivdo in pristala na let in pol trajajočo zaporno kazen. Hkrati so morali državi vrniti okoli milijon evrov, ki so jih zaslužili s stavami na prirejene tekme. Cena za prireditev posamezne tekme naj bi se bila gibala med 150.000 in 300.000 evri.
Postal skesanec
Po obsodbi zaradi vpletenosti v afero Offside je bil Lalić še aprila 2012 obsojen v aferi Zadnja stava v Italiji. V obeh primerih je bil Lalić skesanec, kar pomeni, da je dejanja priznal, pomagal pri policijski preiskavi s tem, da je povedal, kdo vse je bil vpleten, in si tako prislužil nižje kazni.Znova je afera izbruhnila decembra 2017, ko je slovenska policija v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, vpleteno v korupcijo v športu in ilegalne stavnice. Osrednji član združbe je bil takrat po neuradnih informacijah spet Kranjčan Dino Lalić, nekdanji nogometni vratar pri več slovenskih klubih, pri murskosoboški Muri v sezoni 1997.

Že leta 2009: Slovenija bo postala bojišče
V obubožanih nogometnih klubih, kjer igralci dobivajo drobiž namesto obljubljenih visokih plačil na bančne račune, svoje očitno pristavijo pridaniči, ki najbolj postransko stvar na svetu spreminjajo v svojo stavniško igro. Nogometaš, ki je že več mesecev brez plače, verjetno ni imun, ko mu stavniški baroni ponujajo deleže pri delitvi plena v štirimestnih številkah. Tudi Declan Hill, kanadski raziskovalni novinar in avtor knjige The Fix, v kateri je opisal delovanje mafijskih združb, ki so prirejale nogometne rezultate, je že konec leta 2009 napovedal, da bo eno »naslednjih bojišč za prirejanje rezultatov prav Slovenija.«


Klobčič prirejanja rezultatov nogometnih tekem se je najprej začel razpletati, ko je že novembra 2009 nemški preiskovalni urad iz Bochuma razkril razsežnosti nogometne afere, v katero naj bi bilo vpletenih več evropskih držav, tudi Slovenija. Hrvaški urad za boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji je takrat sprožil akcijo Offside, s katero je stopil na prste združbi, ki se je ukvarjala s prirejanjem izidov nogometnih tekem. V vrhu kriminalne organizacije je bil tako ob vratarju Mure še nekdanji obrambni igralec lendavske Nafte Suljić.
Na eni tekmi kar tri enajstmetrovke
Slovenski kriminalisti so tako v več preiskavah zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, povezanih s stavami na nogometnih tekmah, tudi prve slovenske lige, ovadili več ljudi. Tako je med drugim julija 2012 nekdanji branilec lendavske Nafte Erdan Bećiri na mariborskem okrožnem sodišču priznal, da je sodeloval pri prirejanju izida 11. aprila 2009 na tekmi med domačo Dravo in Lendavčani.


S stavniškimi vplačili je namreč želel zaslužiti. Drava je zmagala s 4 : 1. Moštvo s Ptuja je bilo tedaj v sezoni 2008/2009 zadnje na razpredelnici, Nafta pa je imela pred njim 15 točk prednosti. Ptujčani so se tako veselili prve zmage v spomladanskem delu oziroma sploh prve zmage po 24. septembru 2008. Izidpolčasa je bil 1 : 1, na začetku nadaljevanja v 52. minuti pa so domačini povedli, ko so Lendavčani dali avtogol. Bećiri je klonil pod težo dokazov in se za kazen dogovoril s tožilstvom. Prirejanja rezultatov je bil obtožen še en nekdanji igralec Nafte Dušan Bogdanović.

a42c74c8b99d72112c9b4b568e362869
Europol
Ilegalne združbe, ki so se ukvarjali s stavami, so preiskovali tako Hrvati kot Slovenci.

Za plačilo je zato na tekmi na Ptuju zaigral porazno. Druga tekma, za katero se je sumilo, da je bil rezultat prirejen, se je odigrala 20. maja 2009 v Kopru. V 35. krogu iste sezone so domači nujno potrebovali zmago, da ne bi izpadli iz prve lige, Nafta si je obstanek zagotovila že pred to tekmo. Lendavski nogometaši so na srečanju zakrivili kar tri najstrožje kazni.

Sporna tekma z Interblockom
Še ena od tekem Nafte se je tudi v preteklosti že znašla pod policijskim drobnogledom. Murskosoboški kriminalisti so zaradi domnevnega izsiljevanja preiskovali tekmo z Interblockom. Tekma je bila odigrana septembra 2008 v Ljubljani, domači igralci pa so zmagali s 3 : 1. Kriminalisti so zadevo končali s poročilom, saj niso bili ugotovljeni elementi kaznivega dejanja. Preiskovalce sicer v takih primerih običajno čaka težka naloga. Prirejanje rezultatov tekem je namreč mogoče dokazovati le s pričami, ki bi bile pripravljene spregovoriti.
Jure Zauneker
Sence dvoma so že padale na pomurski nogomet. 
stave temno policija akcija denar nogomet
Kaj zdaj berejo drugi