vestnik

Naraslo število vlomov v stanovanjske hiše. Ukinitev mejne kontrole priložnost za nepridiprave?

Vestnik.si, 17. 5. 2023
PU Murska Sobota
Kristijan Irgolič
Črna kronika

Kriminalistični inšpektor specialist v Oddelku za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU je predstavil uspešno preiskane vlome v stanovanjske hiše in podal preventivne nasvete glede varnosti lastnega premoženja.

V začetku maja so policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota prejeli prijavo vloma v stanovanjsko hišo na območju Občine Dobrovnik. Oškodovanec je ob prihodu domov na svojem dvorišču srečal neznani osebi, ki sta ga prosili za vodo. Ko je nadaljeval pot do hiše, sta osebi zapustili dvorišče. Oškodovanec je prišel do stanovanjske hiše in ugotovil, da je v vhodnih vratih ključ, ki ga je ob odhodu od doma skril na terasi. Ob vstopu v hišo je opazil, da mu je bil ukraden denar. O dejanju so bile obveščene vse policijske patrulje murskosoboške PU, nakar je patrulja Policijske postaje Lendava na intervenciji ustavila sumljivo vozilo, v katerem so bili trije ljudje.Ker so ustrezali opisu, ki ga je ob prijavi dal oškodovanec, so policisti odvzeli prostost 20- in 38-letnemu državljanu Hrvaške ter 55-letnemu slovenskemu državljanu. Vsi sicer bivajo na Hrvaškem. Policisti so z zbiranjem obvestil in opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja potrdili, da je trojica vlomila v omenjeno stanovanjsko hišo in lastniku odnesla 250 evrov. Vse tri so ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine. 

Kristijan Irgolič, kriminalistični inšpektor na oddelku za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, je v včerajšnji izjavi dejal, da opažajo, da kazniva dejanja pri nas izvršujejo tako slovenski kot tudi tuji državljani. Zaradi tega sodelujejo s hrvaškimi varnostnimi organi in si izmenjujejo informacije o kriminalnih združbah, ki potujejo prek Hrvaške v Slovenijo in niso hrvaški državljani, kot tudi o morebitnih storilcih iz Hrvaške. »Število vlomov v stanovanjske hiše na območju PU Murska Sobota je letos malo naraslo. Ali je to posledica odprave nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško, je težko govoriti,« je na naše vprašanje odgovoril Irgolič. 

Preiskovalci PU Murska Sobota so konec aprila obravnavali vlom v stanovanjsko hišo na območju Občine Gornja Radgona. Policisti so tudi v tem primeru na poti na kraj dogodka opazili sumljivo vozilo in ga ustavili. Med postopkom so ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da so ustavili storilca vloma. Vozniku je bila odvzeta prostost, z nadaljnjim zbiranjem obvestil in opravljeno hišno preiskavo pa je bilo ugotovljeno, da je osumljeni res vlomil v stanovanjsko hišo, še prej pa zagrešil vlom na območju Radenec. V obeh primerih je ukradel denar in zlatnino v skupni vrednosti okrog 4500 evrov. »Storilec je po dejanju v Radencih z odtujenimi bančnimi karticami opravil tudi dvige na bankomatih v Mariboru ter dodatno oškodoval oškodovanko za 1000 evrov,« je navedel Kristijan Irgolič. Po policijskem pridržanju so 46-letnega Slovenca s stalnim bivališčem na območju Upravne enote Maribor privedli do preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor.  Policisti PU Murska Sobota so zaradi obeh vlomov okrepili sodelovanje s sosednjimi policijskimi upravami ter varnostnimi organi sosednjih držav, iz katerih prihajajo storilci k nam.

irgolič4
Vestnik.si
Policisti so preiskali vlome v stanovanjske hiše na območju Gornje Radgone in Lendave

Kaj lahko storimo sami?

Za  varnost  lastnega  premoženja lahko največ storimo sami. Policisti svetujejo, da ob odhodu od doma tudi le za krajši čas, zaklenete vhodna vrata in ne puščate odprtih oken. Prav tako ne skrivajte ključev na takoimenovanih skritih mestih, saj vas lahko storilci opazujejo. V času vaše odsotnosti doma ne hranite večjih količin denarja in zlatnine.

V kolikor načrtujete daljšo odsotnost od doma zaprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, da med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, ga občasno prezračijo in izpraznijo poštni nabiralnik. Ne odstranjujte rož z okenskih polic in ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali  roletami, saj boste s tem poskrbeli, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni doma. Priporočljive so tudi reflektorske luči in varnostne kamere, ki bodo odgnale storilce.

Policisti ugotavljajo, da storilci najpogosteje odtujijo denar, zlatnino in bančne kartice. V veliko primerih ugotavljajo, da imajo predvsem starejši oškodovanci poleg bančnih kartic zapisane pin številke. Te nikoli ne shranjujte v bližini bančne kartice, saj bodo drugače storilci zlahka zlorabili vašo kartico.

V kolikor pa pride do vloma, vas naprošajo, da takoj pokličete na telefonsko številko  113 ali najbližjo policijsko  postajo in ne vstopate v stanovanjsko hišo. V hiši se lahko še vedno zadržuje storilec, zato je pomembno, da poskrbite za lastno varnost. Če opazite storilca, si poskušajte zapomniti čim več  podrobnosti in smer, v katero je odšel. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Pri preiskovanju kaznivih dejanj se policisti srečujejo s težavo, da jim oškodovanci ne vedo točno opisati odtujenih predmetov. Predlagajo, da zlatnino in druge vrednejše predmete, ki jih hranite fotografirate, da lažje tudi kasneje dokažete, da so vam bili odtujeni. 

vlom kristijan-irgolič policija