vestnik

Sodbe ga niso ustavile, Beltinčan spet nadleguje 39-letnico

Andrej Bedek, 16. 5. 2019
Jure Zauneker
Vasilije Štefić Vaso aprila lani na sodišču, ko je bil obsojen na leto dni zapora.
Črna kronika

Beltinčan Vasilije Štefić Vaso, ki je bil že dvakrat obsojen zaradi zalezovanja, spet nadleguje

Bil je tam, ko je lani avgusta šla v kino, in jo poskušal ogovoriti. Ko se je umaknila v drug prostor nakupovalnega centra, je šel za njo. Na domač naslov je dobila pismo, v katerem je zapisal, da jo vabi na njeno »lastno poroko«. Kratkih sporočil na telefonu niti ne šteje. Ko je imela predavanje v Ljubljani, se je po nastopu pojavil pred vrati predavalnice. Aprila letos je na njen naslov prispela dopisnica, s katero jo je vabil »na sestanek v Mursko Soboto, kamor naj pripelje svojega angela varuha«. Nadležna pisma je jeseni lani in spomladi letos pisal tudi materi žrtve.
V začetku maja ji je bilo dovolj, zato ga je prijavila policiji. Že tretjič po poletju 2016 in januarju 2018. Osmega maja je tako okrožno murskosoboško sodišče Vasiliju Štefiću Vasu iz Beltinec, ki nadleguje 39-letnico, izdalo sodno prepoved približevanja.
Vasilije Štefić Vaso je sicer stari znanec tukajšnje sodne palače. Oktobra 2016 je bil obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni prav zaradi zalezovanja, aprila 2018 pa na leto dni zapora. Vedno znova zaradi zalezovanja iste ženske. Leto dni zaporne kazni je z družbenokoristnim delom (730 ur) odslužil v začetku lanskega oktobra, kar pomeni, da je še med služenjem kazni žrtev začel znova nadlegovati.
Do dveh let zapora
Zalezovanje je kaznivo dejanje, o katerem govori kazenski zakonik v členu 134.a: »Kdor koga drugega ali njegovega bližnjega s ponavljajočim se opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika ali stika prek elektronskih komunikacijskih sredstev zalezuje in pri njem ali pri njegovem bližnjem s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Če je zalezovana oseba mladoletna oseba ali slabotna oseba, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh let.«

Mimogrede: Plačila stroškov sodnega postopka je bil aprila lani Vasilije Štefić Vaso oproščen, ker za preživljanje prejema le socialno denarno pomoč, sicer pa se, kot je bilo slišati na sojenju, naokoli prevaža v prestižnem jaguarju.
zalezovanje vasilije štefić