vestnik

Sodni proces zaradi posojila Muri 05: Tudi Petrijan bi Topiću dal denar

Andrej Bedek, 29. 2. 2020
Andrej Bedek
Spredaj na zatožni klopi: Anton Štihec, Ernest Ebenšpanger, Drago Šiftar in Marko Martinuzzi. V drugi vrsti skrajno desno: Miroslav Topić.
Črna kronika

Nekdanji predsednik Mure 05 Miroslav Topić je moral v vlogi priče na okrožnem sodišču v Mariboru kar dve uri in pol pojasnjevati okoliščine pridobitve posojila v višini 250 tisoč evrov.

Prejšnji teden se je na okrožnem sodišču v Mariboru nadaljevalo sojenje v zadevi Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala Murska Sobota Nogometnemu društvu (ND) Mura 05. Največ časa je na prostoru za priče preživel nekdanji predsednik ND Mura 05 Miroslav Topić, kar dve uri in pol je pojasnjeval okoliščine pridobitve posojila v višini 250 tisoč evrov, ki ga Mura 05 Komunali ni nikoli v celoti vrnila. 

Zaslužili 400 tisoč evrov, vrnili le 52 tisoč


Miroslav Topić je najprej zatrdil, da ni imel slabih namenov, ko je pri lokalni skupnosti iskal pomoč. Maja 2012 se je Mura 05 uvrstila v evropska tekmovanja, vendar ne bi mogla tekmovati brez licence. Eden od pogojev za pridobitev licence je bil poplačilo dolgov do upnikov in igralcev, ki so znašali približno 300 tisoč evrov. Topić je denar JP Komunala nameraval vrniti z nagradami Uefe za uvrstitev v kvalifikacije evropske lige in z denarjem od prodaje igralcev, kot so bili Damjan Bohar, Erik Janža in Nusmir Fajić.

52ab82893ea607fa24dd0a7afcda52a2
Nataša Juhnov
Mura se je prebila celo do četrtega kroga kvalifikacij, za kar je nagrada Uefe znašala 400 tisoč evrov, vendar je novo vodstvo kluba po Topićevih besedah med tekmovanjem ravnalo zelo razsipno, njega pa so počasi, kot je dejal, odrivali.


Mura se je prebila celo do 4. kroga kvalifikacij, za kar je nagrada Uefe znašala 400 tisoč evrov, vendar je novo vodstvo kluba po Topićevih besedah med tekmovanjem ravnalo zelo razsipno, njega pa so počasi, kot je dejal, odrivali. Po njegovih izračunih so za evropsko tekmovanje porabili 250 tisoč evrov, obenem pa jim ni uspelo prodati niti enega nogometaša, čeprav so imeli ponudbe. Topić se je spomnil, da je moldavski klub Šerif za Fajića avgusta 2012 ponudil 450 tisoč evrov. Vseeno jim je uspelo Komunali vrniti prvi obrok posojila, 52 tisoč evrov. Pri tem pa je ostalo.
Topič je jeseni 2012 poiskal mednarodno naložbeno podjetje s sedežem na Nizozemskem, ki je bilo pripravljeno poplačati dolgove in spomladanski del sezone 2012/13 začeti s svojo ekipo v upravnem odboru Mure 05. A je bil Topić na izredni skupščini januarja 2013 razrešen kot predsednik, Mura 05 pa junija ni več dobila tekmovalne licence.

Predsednik odstopil med glasovanjem  
Karlo Šoš je bil maja 2012 predsednik nadzornega sveta JP Komunala. Kot priča je na sojenju v Mariboru večkrat ponovil, da je med glasovanjem, ali naj Komunala Muri 05 posodi denar, odstopil, ker se mu je zdel posel s posojilom sporen, če ne že nezakonit. Pojasnil je, da njegov glas proti ne bi ničesar spremenil, saj je večina članov nadzornega sveta podpirala posojilo. Kdo je dal pobudo za posojilo, se ne spomni. 

f0a171920bf3fdfe719214261a928598
Nataša Juhnov
Miroslav Topić je zatrdil, da ni imel slabih namenov, ko je pri lokalni skupnosti iskal pomoč.

Topića pripeljal v klub
Bojan Petrijan je bil maja 2012 direktor občinske uprave Mestne občine Murska Sobota in leta 2014 tudi član nadzornega sveta JP Komunala. V petek je na sodišču izpovedal, da je imelo javno podjetje 1,2 milijona evrov izgube in da je mestni svet aprila 2012 sprejel odločitev, da se izguba pokrije. Kot nadzornik Komunale bi Muri 05 tudi sam dal posojilo, ker so se mu zdela rešitev in zagotovila Miroslava Topića, kako vrniti posojilo, povsem realna.
Verjel je namreč, da je Topić uspešen poslovnež, zato ga je leta 2009 tudi pripeljal v nogometni klub. 

Prvo in edino posojilo


Mateja Berden je vodja službe za finance in računovodstvo pri JP Komunala. Kot priča je na sodišču razložila, da je poslovanje JP razdeljeno na tržni in javni del, ki se nanaša na opravljanje gospodarske javne službe za mestno občino. Izgubo v javnem delu z nakazili iz svojega proračuna pokriva mestna občina. Občina je 29. maja 2012 z nakazilom 300 tisoč evrov na račun JP pokrila del izgube, posojilo Muri 05 v višini 250 tisoč evrov pa je bilo isti dan zavedeno kot izdatek v tržnem delu. Berdenova je še pričala, da je bilo to do zdaj prvo in edino posojilo, ki ga je komu dalo JP Komunala. Ni pa prepričana, ali ima javno podjetje omejitve pri posojanju denarja. Vodja službe za finance in računovodstvo je še izjavila, da je 28. maja 2012 na seji nadzornega sveta tedanji župan Anton Štihec dejal, da se lahko posojilo Muri 05 nakaže iz zneska 300 tisoč evrov, ki ga je mestna občina namenila za pokrivanje izgube Komunale. 
Sodnik Boštjan Polegek, ki izjemno natančno prečesava obsežen sodni spis, je po zaslišanju Berdenove in šestih urah in pol razprave le končal obravnavo. Sojenje se nadaljuje 10. aprila.

Ravnali v dobri veri
Takratni direktor JP Komunala Drago Šiftar in nekdanji murskosoboški župan Anton Štihec sta na sojenju v Mariboru obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Takratni člani nadzornega sveta javnega podjetja – Ernest Ebenšpanger, Karel Žekš in Marko Martinuzzi – pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Direktor in nadzorniki so obtoženi, da so ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Štihec je obtožen, da je ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je odredil nakazilo iz občinskega proračuna JP Komunala. Šiftar je v svoj zagovor povedal, da je pri izdaji posojila le izvršil vlogo ustanoviteljice, to je mestne občine. Nadzorniki so med drugimi izpovedovali, da so ravnali v dobri veri in z zavestjo, da pomagajo nogometnemu klubu. Štihec pa je prepričan, da v tistem času pokrivanje izgube Komunale ni bilo nikakor povezano s posojilom Muri 05. 

mura sojenje posojilo