vestnik

Šolarji v prometu: Z otroki ponovite pravila

ABE, 28. 8. 2019
Nataša Juhnov
Prvi šolski dan je pred vrati.
Črna kronika

Pred prvim šolskim dnem opozorila, da bodo otroci znova pogostejši udeleženci v prometu.

Čeprav iz statističnih podatkov izhaja, da je varnost otrok v prometu v Pomurju na zelo visoki ravni, so pomurski policisti te dni pregledali prometno signalizacijo v okolici osnovnih šol in prihodnje dni bodo na sestankih s starši spomnili na nevarnosti v prometu. Poostreno so že ta teden nadzorovali promet v okolici vrtcev in osnovnih šol. Tako bo tudi ves september.

Murska Sobota, začetek šole, prvi šolski dan, označevanje pločnika, promet , srčki
Nataša Juhnov
Še zadnje urejanje srčkovih poti, da bo predvsem prvošolcem varneje na poti. Fotografija Nataša Juhnov

Murska Sobota, začetek šole, prvi šolski dan, označevanje pločnika, promet , srčki
Nataša Juhnov
Srčkova pot do šole.

Policisti se po besedah Srečka Šteinerja s Policijske uprave Murska Sobota namreč zavedajo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne pozabljajo tudi drugih učencev, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in potrebujejo kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno vedenje v prometu. Inšpektor za promet pri murskosoboški policijski upravi prav tako opozarja, da mora imeti vsaka šola izdelan načrt varnih šolskih poti, učitelji z njim seznanijo starše in otroke ob začetku šolskega leta ter jih opozorijo na najpogostejša nepravilna ravnanja in nevarnosti na šolskih poteh, poudarek pa je tudi na prometnem režimu ob avtobusnih postajališčih, ko otroci prihajajo v šolo ali odhajajo domov. »Mimo avtobusa, ustavljenega na zaznamovanem mestu na cesti ali na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse ali avtotaksi vozila, morajo vozniki peljati tako, da je zagotovljena varnost pešcev. Voznike opozarjamo, naj vozijo varno, otrokom pa omogočijo varno prečkanje ceste ter varen prihod v šolo in iz nje. Pravočasna ustavitev vozila bo veliko lažja, če bodo vozniki dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo povsod prilagodili razmeram na cesti,« predstavi Šteiner.

murska-sobota, začetek-šole, prvi-šolski-dan
Nataša Juhnov
Prvi šolski dan je pred vrati.

Mlajši otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe. »Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od deset let, in mladoletniki, če to dovolijo otrokovi starši, skrbniki oziroma rejniki. Otroci, ki bodo obiskovali prvi razred osnovne šole, lahko z dovoljenjem staršev prihajajo na območju umirjenega prometa in na območju za pešce v šolo tudi brez spremstva. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole pa morajo na poti v šolo in iz nje nositi tudi rumeno rutico okoli vratu,« spremstvo otrok še predstavi sogovornik iz policijskih vrst.

Murska Sobota, začetek šole, prvi šolski dan, označevanje pločnika, promet , srčki
Nataša Juhnov
Srčkova pot do šole.

V obdobju od leta 2015 do tega ponedeljka je bilo v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Murska Sobota udeleženih 117 otrok, od katerih sta 2 umrla, 8 jih je bilo hudo in 70 lahko telesno poškodovanih. Letos do 26. avgusta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 10 otrok. Eden je bil hudo telesno poškodovan, 8 pa lahko.

šola policija promet prvi-šolski-dan
Kaj zdaj berejo drugi