vestnik

Spolni napadalec že štiri mesece v zaporu, tja je odšel pet dni pred svojim rojstnim dnevom

ABE, 24. 1. 2020
Jure Zauneker
Od 11. januarja 2019, ko so ga prijeli kriminalisti, je bil izprijenec v priporu v Murski Soboti.
Črna kronika

Petindvajsetletnik z Goričkega v največjem slovenskem zaporu prestaja kazen zaradi spolnega napada na mladoletno osebo, ker je sodba zaradi napada na 13-letno sorodnico postala pravnomočna.

Danes 25-letni moški z Goričkega, ki je bil aprila lani obsojen 69 mesecev (pet let in devet mesecev) zapora, ker je ob prehodu v novo leto 2019 v Murski Soboti spolno občeval s svojo 13-letno sorodnico, že štiri mesece prestaja zaporno kazen v največjem slovenskem zaporu na Dobu pri Mirni. Po podatkih Okrožnega sodišča Murska Sobota je moški v zapor na Dolenjskem odšel 11. oktobra lani, to je pet dni pred svojim 25. rojstnim dnevom. Pred tem je bil od 11. januarja 2019, ko so ga prijeli kriminalisti, v priporu v Murski Soboti.

murska-sobota, zapor, zavod-za-prestajanje-kazni
Nataša Juhnov
Od 11. januarja 2019, ko so ga prijeli kriminalisti, je bil izprijenec v priporu v Murski Soboti.

Pred odhodom v zapor na Dobu je prvostopenjsko sodbo premlelo še višje sodišče v Mariboru. Višje sodišče je v svojem postopku potrdilo sodbo, ki jo je okrožno sodišče v Murski Soboti 18. aprila 2019 izreklo spolnemu napadalcu. Moški je bil, ker na predobravnavnem naroku krivde v zameno za kazen 41 mesecev zapora ni priznal, na klasičnem sojenju tako obsojen na precej višjo kazen. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, sicer predpisuje kazen od treh do osmih let zapora.

Sojenje je sodišče zaradi občutljivosti primera in predvsem zaščite oškodovanke zaprlo za javnost, zato podrobnosti dogajanja v sodni dvorani niso znane. Tožilstvo je po naših podatkih moškega obremenilo, da je ob prehodu v novo leto 2019 v Murski Soboti spolno občeval s svojo 13-letno sorodnico. Policija je spolnemu izprijencu prišla na sled po tem, ko se je deklica za pomoč obrnila na društvo, ki svetuje žrtvam nasilja. Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je bila žrtev istega moškega že pet let prej, ko je bila stara komaj osem let, zaradi česar je tožilstvo obtožencu očitalo dva spolna napada.

pedofil zapor kazen