vestnik

(Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami) Ukrepajte, ne bodite le opazovalci

Vestnik, 25. 11. 2021
Profimedia
Spolno nadlegovanje obsega različne neželene verbalne in fizične oblike nadlegovanj s spolno vsebino.
Črna kronika

Danes zaznamujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Letos je v ospredju problematika spolnega nadlegovanja.

 Spolno nadlegovanje obsega različne neželene verbalne in fizične oblike nadlegovanj s spolno vsebino, zaradi katerih se počutimo neprijetno, ogroženo, zlorabljeno. Do njega lahko prihaja kjer koli, izvršijo pa ga lahko tako znane osebe kot neznanci. Spolno nadlegovanje se z uporabo sile, grožnje ali kako drugače lahko stopnjuje v hujša oziroma kazniva dejanja. 

Slovenska Policija je ob današnjem mednarodnem dnevu poudarila, da spolno nadlegovanje oziroma kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost obravnavajo prioritetno in še posebej obzirno do žrtev. "Zoper vsaka tak dejanja v policiji velja ničelna toleranca. Vsako prijavo, na videz še tako 'nepomembno', bomo obravnavali resno in vam nudili vso podporo in pomoč."

Ta dejanja lahko prijavite na številko 113, pisno prijavo lahko pošljete na elektronski naslov gp.policija@policija.si ali pa se oglasite na najbližji policijski postaji, lahko se pri vas zglasi policistka ali policist. Spolno nadlegovanje lahko prijavite tudi na anonimni telefon policije 080 12 00.

spolno nadlegovanje
shutterstock
Spolno nadlegovanje obsega različne neželene verbalne in fizične oblike nadlegovanj s spolno vsebino.

varna-hiša-pomurja, nasilje-nad-ženskami
Varna hiša Pomurja
Danes zaznamujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Kaj storiti, če ste očividci? 

Na Policiji pojasnjujejo, da morate, če se znajdete kot očividci spolnega nadlegovanja oziroma spolnega nasilja na javnem prostoru, sprva oceniti situacijo. Ta mora biti za vas varna. Če je, ukrepajte in ne bodite samo opazovalci. Pokličite 113 ali stopite do najbližje policijske postaje. "Skupaj z ostalimi očividci ali sami, pristopite k žrtvi in ji ponudite pomoč," so še dodali. 

boj-proti-nasilju-nad-ženskami policija