vestnik

Srbe ujeli v eni uri

ABE, 4. 2. 2019
Nataša Juhnov
Pomurski policisti so tatove ujeli že po eni uri. Fotografija je simbolična. 
Črna kronika

Državljan Srbije, ki je v soboto v Murski Soboti iz športne trgovine ukradel oblačila, je bil obsojen v pospešenem kazenskem postopku. Dobil je tri mesece pogojne kazni. Policisti so njega in še dva tujca v bliskoviti akciji prijeli eno uro po tatvini.

V soboto je ob 12.36 uri policiste dosegla vest, da je neznani moški iz ene od športnih trgovin v Murski Soboti ukradel več kosov oblačil in pobegnil. Takoj je stekla policijska akcija, tatove pa so odkrili na pomurski avtocesti, ko so se ti v avtomobilu peljali iz Murske Sobote proti Vučji Vasi. Čeprav so modrouniformiranci krenili za njimi z vklopljenimi sirenami in prižganimi rotacijskimi lučmi, voznik avtomobila sprva ni ustavil, naposled pa se je pregon končal ob 13.39.

Cilj tako imenovanega fast track postopka je, da se sklene v 48 urah, kolikor sme trajati policijsko pridržanje, je pa pri tem obdolžencu in vsem drugim akterjem treba zagotoviti vse pravice, ki jim gredo po zakonu. S pospešenem kazenskim postopkom murskosoboško sodišče hitreje rešuje predvsem postopke zoper tujce, ki so pri nas izvršili kaznivo dejanje. To bo, ocenjujejo na sodišču, predvidoma ugodno vplivalo v preventivnem smislu, da se storilce odvrne od ponavljanja kaznivih dejanj v Sloveniji, saj so v rednem postopku tujci, kot je bila praksa vsaj pri manjših kaznivih dejanjih, pogosto postali nedosegljivi.

Policisti so z zbiranjem obvestil nato ugotovili, da so si trije državljani Srbije pri podjetju iz Ljubljane izposodili vozilo in izvršili tatvino oblačil v Murski Soboti. Približno 150 metrov pred zaustavitvijo vozila so policisti tudi našli večjo količino odvrženih oblačil. Da je bilo nekaj odvrženo iz avtomobila, v katerem so bili tujci, je policiste opozoril nek voznik.
Vsem trem Srbom so odvzeli prostost, izkazalo pa se je, da ima tatvino na grbi 26-letnik, ki je bil na podlagi zbranih obvestil in opravljenega ogleda osumljen suma storitve kaznivega dejanja tatvine. Na okrožnem sodišču v Muski Soboti je bil nato Srb v okviru pospešenega kazenskega postopka obsojen na pogojno kazen tri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.
temno policija srbija kazen tatovi sodišče