vestnik

Številka 113: Na klic odgovorijo v 6 sekundah, v manj kot 11 minutah pa pridejo policisti na pomoč

Vestnik.si, 26. 5. 2020
Andrej Bedek
Povprečni reakcijski čas policijskih patrulj – čas od klica na 113 do prihoda policistov na kraj dogodka – je bil za nujne interventne dogodke 10 minut in 43 sekund. Slika je simbolična.
Črna kronika

Lani so na Operativno-komunikacijskem centru Policijske uprave Murska Sobota prejeli 26.268 klicev.

Operativno-komunikacijski center (OKC) je služba znotraj policije, ki je javnosti bolje prepoznana po svoji interventni telefonski številki policije 113. Iz poročila o delu Policijske uprave (PU) Murska Sobota za leto 2019, ki so ga objavili na spletni strani slovenske policije, so policisti OKC PU Murska Sobota lani sprejeli 26.268 klicev državljanov. Med klici je bilo 11.936 interventnih klicev, ki so zahtevali prihod pomurskih policistov na kraj dogodka. Interventni klici so predstavljali 45,4 odstotkov vseh klicev na številko 113 PU Murska Sobota. Povprečni čas sprejema klica – čas od klica na 113 do odziva operaterja na klic – je znašal 6,4 sekund. Povprečni reakcijski čas policijskih patrulj PU Murska Sobota – čas od klica na 113 do prihoda policistov na kraj dogodka – je bil za nujne interventne dogodke 10 minut in 43 sekund.

Nujni interventni dogodki so tisti, pri katerih je neposredno ogroženo življenje ali se izvaja nasilje oziroma je OKC PU Murska Sobota ob sprejemu klica ocenil, da gre za resno grožnjo, da je policist napaden oziroma potrebuje pomoč, so naznanjena pripravljalna dejanja za storitev kaznivega dejanja oziroma kaznivo dejanje že poteka in bi njegov storilec lahko pobegnil, se je zgodila prometna nesreča s hudimi telesnimi poškodbami ali prometna nesreča, ki ogroža varnost drugih udeležencev v prometu.

policija okc
Kaj zdaj berejo drugi