vestnik

Štirinajst mesecev zapora: S Kitajci je bežal pred policisti

ABE, 19. 8. 2019
Nataša Juhnov
Mario Lesjak je na sodišče prišel v spremstvu pravosodnih policistov.
Črna kronika

Nova sodba murskosoboškega sodišča tihotapcem prebežnikov. Mario Lesjak iz Slovenj Gradca s prebežniki v avtu celo povzročil prometno nesrečo.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti 32-letnemu Mariu Lesjaku iz Slovenj Gradca, ki zdaj živi v Celju. Lesjak je bil obtožen, da je 6. junija ni ustavil svojega avtomobila, ko ga je začela zasledovati policijska patrulja. Policisti so namreč med varovanjem meje pri Razkrižju opazili, da sprednjem sedežu obtoženčevega avtomobila sedi Kitajka. Zaradi suma, da tihotapi prebežnike, se je patrulja pognala za Lesjakom, in ga ustavljala s svetlobnimi in zvočnimi signali. Obtoženec je vseeno nadaljeval z vožnjo, dokler v Srednji Bistrici ni povzročil prometne nesreče, ko je v križišču prehiteval motorista. V avtu so bili štirje kitajski državljani, Lesjak pa je od takrat v priporu. 
Danes je v spremstvu pravosodnih policistov prišel na narok, ki ga je vodil sodnik Stanislav Jug. Obtoženi je klonil pod težo dokazov, ki mu jih je naprtil državni tožilec Matej Kučan. Ob prepovedanem prehajanju državne meje je bil Lesjak obtožen še nevarne vožnje v cestnem prometu. Za prvo kaznivo dejanje je Kučan predlagal 10 mesecev zapora, za drugo pa pet. Če bi obtoženec priznal, bi dobil skupaj 14 mesecev zapora; ob tem še 3000 evrov denarne kazni, in dve leti ne bi smel opravljati vozniškega izpita.

15cee7e31c252e32637e4451321ecc23
Nataša Juhnov
Ilegalni prehodi migrantov so zadnje čase pogosti. Fotografija je simbolična.

»Priznam in obžalujem, sodišče le prosim, da mi ne izreče denarne kazni, ker sem prejemnik socialne pomoči, in nimam nobenega drugega prihodka. V kaznivo dejanje sem bil prisiljen, ker sem nekomu bil dolžan 1000 evrov, ta pa je denar tudi z grožnjami zahteval nazaj,« je izza zatožnega pulta razložil Lesjak. Da naj sodišče njegovega varovanca mileje kaznuje, je prav tako prosil odvetnik Igor Weindorfer. 
Sodnik Jug je nato skoraj v celoti sledil zahtevi tožilstva. Lesjak je dobil 14 mesecev zaporne kazni, sodnik pa mu je denarno kazen znižal na 500 evrov, ki jo sicer mora plačati v treh mesecih. Obsojencu je tudi podaljšal pripor. 
sodba tihotapci sodišče meja policija