vestnik

Tatovi so na delu celo na pokopališčih

ABE, 30. 10. 2019
Nataša Juhnov
Previdno tudi med obiskom pokopališč. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Policisti opozarjajo, da lahko največ za svojo varnost storite sami. Zaklepajte stanovanja in hiše ter zaprite okna. Vozila zaklepajte in parkirajte na osvetljenih mestih. V vozilih brez nadzora na vidnih mestih ne puščajte vrednejših predmetov.

Ker je pred nami praznični konec tedna in je veseli december vse bližje, ko pogosto kam odpotujemo za dan ali več, zato vseeno naj ne bo odveč opozorilo policije. »V času praznikov policisti opažamo povečano število tatvin in vlomov v hiše, stanovanja, poslovne prostore in druge objekte ter tatvin iz osebnih avtomobilov na parkiriščih in pokopališčih. Največkrat storilci prodajajo tudi kakšne izdelke in na ta način vzpostavijo stik z ljudmi, da vstopijo v stanovanje ali hišo, osebo zamotijo in izkoristijo trenutek nepazljivosti ter ukradejo denar ali razne predmete,« namreč sporočajo policisti.

08b5c15dbcc6797e2ea1942a60a940b6
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Pred prihajajočim praznikom in na dan spomina na mrtve se številni odpravijo na pokopališča. Policisti svetujejo, naj občani ob tem pazijo na lastno varnost in varnost premoženja, saj »z ustreznim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšajo možnost, da postanejo žrtev kaznivega dejanja«. Parkirni prostori pri pokopališčih so namreč vabljivi za vlomilce. Zato v vozilu ne puščajte torbic, mobilnih telefonov, denarnic, navigacijskih naprav in ostalih vrednih predmetov. Raje jih za krajši čas spravite v prtljažni prostor vozila, še bolje pa je, če jih vzamete s seboj. Pred odhodom od doma, tudi če boste odsotni samo za krajši čas, je priporočljivo, da hišo ali stanovanje primerno zavarujete. Nikar ne pozabite vklopiti alarmne naprave, če jo imate. Če boste odsotni dalj časa, uvedite dodatne ukrepe, s katerimi boste ves čas sporočali, da je nekdo v hiši. Osebo, ki ji zaupate, prosite, naj večkrat parkira pred hišo, spremeni višino rolet, obesi perilo in podobno.

pokopališče
Pixabay
Previdno tudi med obiskom pokopališč, svetujejo policisti.

»Če pa kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov, kot so videz in starost storilca, smer odhoda ali vožnje in njegovo prevozno sredstvo. Od hitrosti in vsebine prijave je v veliki meri odvisna tudi uspešnost prijetja storilca in posledično vračilo ukradenih predmetov. Zato tak dogodek takoj prijavite,« so še poudarili policisti.

pokopališča varnost prazniki tatovi
Kaj zdaj berejo drugi