vestnik

Tatvine na gradbiščih: Nekdaj so bila raj za tatove

Andrej Bedek, 23. 11. 2018
Nataša Juhnov
Ker nepridipravi plenijo tudi po gradbiščih, policisti gradbince pozivajo, naj poskrbijo za varnost. 
Črna kronika

Tatovi manjša gradbišča najbolj oblegajo ponoči, na večjih pa kradejo tudi podnevi. 

Policisti so pred dnevi ujeli tri tatove, ki so plenili na gradbišču. 17. novembra, malo po 22. uri, je patrulja na gradbišču v bližini Murske Sobote opazila vozilo, ki je sunkovito speljalo s kraja. Policista sta vozilo ustavila. Postopek je opisala Suzana Rauš, uradna govorka pomurske policije: »Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so se tri osebe okrog 21.50 pripeljale na gradbišče z namenom izvršitve kaznivega dejanja. Pristopili so do tam parkiranega delovnega stroja valjarja in delovnega stroja bagra, ki sta last gradbenega podjetja. Na delovnem stroju je eden izmed osumljencev odvil pokrov na rezervoarju goriva, vstavil daljšo cev in začel pretakati gorivo v rezervoar svojega vozila. Druga osumljena pa sta v tem času pristopila do bagra in iz njega odtujila več orodja in opreme. Osumljencem so bili odtujeni predmeti zaseženi. Materialne škode je za okrog 550 evrov. Zoper storilce bo vložena kazenska ovadba za kaznivo dejanje velike tatvine.«
Stran od tranzitnih poti
Kako se gradbena podjetja spopadajo s to težavo, smo vprašali Kristiana Ravniča, člana uprave Pomgrada. Povedal nam je, da so že v preteklosti zaznali porast števila kraj na gradbiščih, zato so spremenili organizacijo gradbišč in način varovanja ter s tem težave omejili. Ravnič je še dejal, da izkušnje kažejo, da če je gradbišče oddaljeno od tranzitnih poti, je manjša verjetnost, da postane tarča nepridipravov. Odkar je bil zgrajen slovenski avtocestni križ, s pomurskim krakom vred, je tatvin na gradbiščih manj, vseeno pa se pojavljajo tovrstna dejanja, s krajami pa včasih rešujejo tudi dolžniško-upniška razmerja. Upnik dolžniku namreč odpelje material ali kakšno orodje, vendar dolžniki, kadar gre za majhna podjetja, kraje pogosto niti ne prijavijo, saj vedo, da je tako zadeva končana. Tovrstni primeri so se po oceni poznavalcev gradbeništva dogajali vedno in ne samo v času, ko je šlo gospodarski panogi slabo.

Število tatvin na gradbiščih, ki so bila nekdaj raj za tatove, se iz leta v leto manjša. Pomurski policisti so letos do 25. novembra obravnavali sedem kaznivih dejanj na gradbiščih, v enakem obdobju lani 19. Trend upadanja je od leta 2008, ko se je končala gradnja pomurske avtoceste. Gradbišča so za tatove privlačna tudi zato, ker tveganje – glede na policijsko statistiko – ni veliko. Policisti uspešno raziščejo približno 20 odstotkov tatvin na gradbiščih, preostali pridaniči so se roki pravice izmuznili in ukradeno orodje, gorivo, material in stroje preprodali.

V preteklosti so bili v tatvine na gradbiščih vpleteni tudi delavci gradbenih podjetij.


Tatovi manjša gradbišča najbolj oblegajo ponoči, na večjih pa kradejo tudi podnevi. Takrat izginjajo predvsem denarnice in osebni predmeti zaposlenih, ponoči pa vlamljajo v zabojnike, kradejo gorivo in večje gradbene stroje. Največ priložnosti tatovom ponujajo velika gradbišča, na katerih se tare podizvajalcev in delavcev, ki si orodje in opremo tudi izposojajo. Zato navadno mine precej časa, da se lastnik sploh zave, da so ga okradli, hkrati pa policistom ne more natančno povedati, kdaj in kje se je to zgodilo. Pred tatovi nista varna niti manjše orodje in gradbeni material. Razna lepila, stiropor, cement in podobno ter manjše orodje tatovi nemalokrat kradejo po naročilu, nato pa to največkrat uporabijo pri gradnjah v Sloveniji. V preteklosti so bili v tatvine na gradbiščih vpleteni tudi delavci gradbenih podjetij.


Pomurska policija po zadnjem prijetju tatov na gradbišču podjetjem in posameznikom svetuje, naj poskrbijo za primerno varovanje tovrstnih objektov, saj lahko s preventivnim ravnanjem in varovanjem lastnine občutno zmanjšajo možnost, da postanejo žrtve roparjev. Policisti podjetnikom prav tako svetujejo, naj v okolici gradbišč ne puščajo nezavarovanega orodja, gradbenega materiala in podobno. Pozivajo jih, naj poskrbijo za varnost oziroma naj namestijo senzorske luči in drugo zaščito ter po koncu dela orodje zaklenejo v primerno varovane prostore. Vlom oziroma tatvino pa naj nemudoma prijavijo policiji. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da ne bi poškodovali ali uničili sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nataša Juhnov
Ker nepridipravi plenijo tudi po gradbiščih, policisti gradbince pozivajo, naj poskrbijo za varnost. 
gradbišča tatovi akcija policija temno
Kaj zdaj berejo drugi