vestnik

»To je čista izmišljotina, z gospo se v lokalih nisem nikoli srečal«

ABE, 24. 3. 2022
Andrej Bedek
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti sodijo Francu Šlihthuberju, županu Občine Gornji Petrovci.
Črna kronika

Tako se je župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber v svojem zagovoru odzval na obtožnico državne tožilke Manuele Frumen, v kateri mu očita kaznivo dejanje dajanja podkupnine.

»To je čista izmišljotina. Zagotavljam vam, da v letu 2018 nisem bil v tem lokalu, pravzaprav se v lokalih nikoli nisem srečal s to gospo. Nagrada za delo koordinatorja mi pripada, s tem so se strinjali župani vseh v projektu udeleženih občin. Denar za plačilo mojega dela ima Občina Grad na računu. Podobna nagrada je bila med drugim odobrena in izplačana Boštjanu Zveru, ki je tehnični vodja Vodovoda sistema B. Enako so nagrajeni zaposleni na Občini Rogašovci, ki je kot občina zdaj nosilka projekta v drugi fazi.«

Krivdo je zanikal

Tako se je župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber v svojem zagovoru odzval na obtožnico državne tožilke Manuele Frumen, v kateri mu očita kaznivo dejanje dajanja podkupnine. Frumnova trdi, da se je Šlihthuber poleti 2018 v enem od lokalov v Murski Soboti srečal z županjo Občine Grad Cvetko Ficko in ji rekel: »Plačaj, pa boš tudi sama nekaj dobila.« Fickova mu namreč ni hotela izplačati 70 tisoč evrov nagrade po pogodbi o delu koordinatorja prve faze gradnje vodovoda sistema B, ki jo je Šlihthuber podpisal z nekdanjim županom graške občine Danielom Kalamarjem. Občina Gornji Petrovci je bila prva nosilka projekta gradnje tako imenovanega goričkega vodovoda, Franc Šlihthuber pa prvi koordinator del. 

»Šlo je za projekt, kot ga doslej še ni bilo. Uspel nam je velik dosežek za Goričko. Menim, da sem ogromno pripomogel k temu, da je vodovod zaživel. Z občinami je bil sklenjen dogovor, da se moje delo plača,« je pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, ki razsoja v primeru domnevnega podkupovanja graške županje, poudaril Šlihthuber. Tožilka mu je za priznanje krivde ponudila pogojno kazen enega leta zapora s preizkusnim obdobjem dveh let, a je je krivdo zanikal.

Cvetka Ficko
Nataša Juhnov
Cvetka Ficko, županja Občine Grad

Cvetka Ficko je v ponedeljek pred Goldinskij Husarjevo vztrajala, da ji je poleti 2018 obtoženec rekel, naj mu izplača nagrado, ob tem pa bo sama dobila denar od tega. Šlihthuber jo je po njenih besedah sam poklical z namenom, da se srečata in pogovorita o izplačilu. Pred lokalom in v njem sta spregovorila o več stvareh, se je spomnila županja, o izplačilu nagrade pa mu je dejala, da mora preveriti dokumentacijo o projektu v prostorih občine. 

Tožil, a izgubil 

»Prva faza vodovoda je fizično res končana, vendar so nekatere finančne obveznosti še vedno odprte, zato ne moremo govoriti, da je projekt uspešen. Od izbire izvajalcev del oziroma podpisa pogodbe z njimi so v praksi vsa usklajevanja potekala tako, da smo se vsi udeleženci v projektu sproti sestajali na naši občini, kar pomeni, da koordinator ni bil več potreben. V arhivu tudi ni nobenih dokazil, da je bilo delo koordinatorja v preteklosti opravljeno,« je Fickova na prostoru za priče še enkrat pojasnila, zakaj je zavrnila izplačilo nagrade. Župan Občine Gornji Petrovci je teh 70 tisoč evrov od Občine Grad že terjal s tožbo, a je izgubil.

2e45b70c0e7b33b3d53e6807cb26e8e9
Nataša Juhnov
Občina Gornji Petrovci je bila prva nosilka projekta gradnje vodovoda sistema B, Franc Šlihthuber pa prvi koordinator.

Županji je pritrdila Marjeta Geld, od januarja 2014 strokovna sodelavka Občine Grad za potrebe projekta vodovod sistema B, danes direktorica občinske uprave. Na sodišču je med drugim izpovedala, da je z začetkom službe na občini prevzela administrativna dela za omenjeni projekt. Od župana Gornjih Petrovec v tem času ni prejela nobenih navodil, Šlihthuber kot koordinator projekta z njo ni komuniciral ne po telefonu ne po elektronski pošti, z njim je bila v stiku toliko kot z vsemi drugimi župani, deležniki pri projektu, je še izpovedovala Geldova.

Sojenje se bo nadaljevalo maja, ko bosta zaslišana Daniel Kalamar, danes direktor podjetja Vodovod sistema B, in Boštjan Zver. Pred koncem ponedeljkove obravnave je Franc Šlihthuber še enkrat prosil sodnico za besedo. »Kot človek sem ponosen na to, kar je bilo narejeno, ponosen sem na svoje delo. Človeško in pošteno pa je tudi, da se nekaj plača, če se kdo žrtvuje. Drugi so za opravljeno delo dobili plačilo,« je podčrtal.

franc-šlihthuber občina-gornji-petrovci podkupinina občina-grad cvetka-ficko
Kaj zdaj berejo drugi