vestnik

To je razlog za večje število ilegalnih prebežnikov v Pomurju

Vestnik.si, 27. 1. 2022
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Črna kronika

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nedovoljen prehodov državne meje na podlagi analiz tveganja tako za območje Pomurje kot tudi širše regije.

V Dolnji Bistrici je bil zaustavljen osebni avtomobil francoskih registrskih številk. Ob kontroli notranjosti je bilo ugotovljeno, da je v notranjosti osem državljanov Indije, ki so v Slovenijo vstopili ilegalno. Voznik in sopotnik sta s kraja pobegnila peš v smeri reke Mure. Na območju Lendave so policisti prijeli 14 tujcev, ki so pred tem na nedovoljen način vstopili v našo državo. V Petišovcih je bilo prijetih devet tujcev, ki so nezakonito vstopili v državo. Med postopkom so vsi zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom. Tako se v januarju začenjajo policijska poročila o pregledu dogodkov v preteklem tednu.

Po podatkih Suzane Rauš iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota je na območje PU Murska Sobota v obdobju od 1. januarja do 20. januarja ilegalno iz Hrvaške vstopilo 27 tujcev, Madžarske pa 7 tujcev. V istem obdobju je na zunanji meji s Hrvaško v letu 2019 na območje murskosoboške PU vstopilo 13 ilegalnih migrantov, prav tako 13 ilegalnih migrantov v letu 2020 in v letu 2021 12 ilegalnih migrantov. Na notranji meji z Madžarsko sta v letu na območje PU Murska Sobota v letu 2019 vstopila 2 ilegalna migranta, v letu 2020 8, v 2021 pa 6 ilegalnih migrantov.

policist, policija, državna meja
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Kaj je razlog za večje število ilegalnih prebežnikov v Pomurju v začetku leta 2022? »Ilegalne migracije so v največji meri odvisne od stanje v izvornih državah (vojne, rasna preganjanja, ekonomski položaj, in podobno). Migranti in njihovi prevozniki velikokrat spremenijo načine prevozov, kakor tudi mesta za ilegalne prehode, tako da policija taktiko in metodiko delo vedno prilagaja trenutnemu stanju. Policisti mejo nadzirajo na podlagi Zakona o nadzoru državne meje v skladu z operativno problematiko in aktualnimi usmeritvami ter z uporabo tehničnih pripomočkov. Za boljši in učinkovitejši nadzor se sodeluje tudi s sosednjimi varnostnimi organi,« je za Vestnik.si pojasnila Suzana Rauš iz murskosoboške PU.

ilegalci policija meja
Kaj zdaj berejo drugi