vestnik

Tožilstvo zahteva preiskavo za vodilne soboške bolnišnice 

ABE, 31. 1. 2019
Aleš Cipot
Trije vodilni iz Splošne bolnišnice Murska Sobota so po zanesljivih infomacijah osumljeni zlorabe položaja. 
Črna kronika

Mariborsko tožilstvo je preučilo kazensko ovadbo v primeru izplačil nadomestila za neporabljen dopust večjemu številu zaposlenih v soboški bolnišnici in na Okrožno sodišče v Murski Soboti zoper tri osumljene vložilo zahtevo za preiskavo.

Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je na Okrožno sodišče v Murski Soboti vložilo zahtevo za uvedbo sodne preiskave v primeru izplačil nadomestila za neporabljen dopust večjemu številu zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS), so za Vestnik.si potrdili na tožilstvu. Od zanesljivih virov smo izvedeli, da tožilstvo vztraja pri kazenskem pregonu zoper direktorja SBMS Bojana Korošca, finančnega direktorja bolnišnice Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač.



Po prepričanju tožilstva so Korošec, Maček in Lipič Balagičeva zlorabili položaj, ko so v bolnišnici za leti 2014 in 2015 izplačali nadomestilo za neizrabljen dopust. Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven. V SBMS so vztrajali, da so bila izplačila upravičena, čeprav jih je prejelo osebje, ki je v bolnišnici še vedno v rednem delovnem razmerju. V SBMS so v letih 2015 in 2016 izplačali nadomestila za neporabljen dopust iz let 2014 in 2015 direktorju Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek nadomestil je bil 20.398 evrov.


Tjaša Horvat Korošec iz službe za odnose z javnostmi Splošne bolnišnice Murska Sobota je sporočila, da niso seznanjeni z odločitvijo tožilstva, zato tega ne morejo tudi komentirati.

Zdaj je na potezi preiskovalni sodnik sodišča v Murski Soboti. Ali bo prižgal zeleno luč za uvedbo preiskave zoper trojico ali ne, pa najbrž še ne bo tako hitro znano, saj mora pred odločitvijo o tem zaslišati trojico, zoper katero tožilstvo terja preiskavo.
Aleš Cipot
V SBMS so v letih 2015 in 2016 izplačali nadomestila za neporabljen dopust iz let 2014 in 2015 direktorju Bojanu Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek nadomestil je bil 20.398 evrov.
Bojan Korošec Marjan Maček Metka Lipič Baligač bolnišnica dopusti