vestnik

Ugodna cena, ker je telefon ukraden

A. B., 31. 8. 2019
Nataša Juhnov
Policija obravnava tujce, ki na parkiriščih nakupovalnih centrov »po ugodni ceni« prodajajo različne predmete. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Goljufi na parkiriščih prodajajo mačka v žaklju – Za kupljene predmete se pogosto izkaže, da so pokvarjeni

Policija svari pred novo obliko kriminala, s katero se srečujejo tudi v Policijski upravi Murska Sobota. Tujci namreč na parkiriščih trgovin in trgovskih centrov »po ugodni ceni« prodajajo različne predmete, kot so noži, kuhinjski in drugi aparati, posoda in medicinski pripomočki. Prodajalci so pogosto zelo prijazni in prepričljivi, ljudje zato velikokrat nekritično sprejmejo ponudbo, ki se jim zdi vabljiva. Velikokrat šele kasneje, ko posumijo, da so bili ogoljufani, preverijo okoliščine posla. 


Izkušnje policistov, ki so preverili prijave oškodovancev, kažejo, da so kupci žrtve pridaničev. V Policijski upravi Murska Sobota takšne nakupe odsvetujejo, kakor tudi sklepanje pogodb za razne storitve in ponudbe, na primer za cenejšo oskrbo z električno energijo, ugodnejša zavarovanja in razna varčevanja.
Policisti so pripravili nekaj nasvetov za občane. Prvi je, da na ulici ali drugem javnem kraju ne sklepamo kupčij z neznanimi osebami, saj tvegamo, da bomo drago plačali predmet, ki v resnici ni to, za kar je bil predstavljen. Nikar tudi ne kupujmo predmetov po »ugodni ceni«. Pogosto se za mobilne telefone, fotoaparate, sončna očala, vžigalnike in druge predmete izkaže, da so ukradeni, pokvarjeni ali preprosto manjvredni. Varovalka je, tako policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota, da od sumljivih oseb, ki se izdajajo za prodajalce, izvajalce in serviserje, zahtevamo, da pokažejo identifikacijsko izkaznico, delovni nalog podjetja ali drug dokument, s katerim bodo lahko dokazali resničnost svojih besed ali storitev.
»Če sumite, da gre za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti. Če to ne zaleže in ta oseba vztraja in je vsiljiva, lahko obvestite tudi policijo, saj gre za vznemirjanje, ki lahko vključuje tudi elemente kršitve javnega reda in miru,« še svetujejo policisti. 

***OKVIR: Ko vas okrade serviser Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota se srečujejo z goljufi, ki pod pretvezo, da so serviserji, vstopijo v domove ljudi, nato pa jih okradejo. Največkrat si za žrtve izbirajo starejše in onemogle. Zato policisti svetujejo, naj imajo ljudje nenapovedane obiskovalce ves čas na očeh in jih ne vabijo v prostore. Seveda je treba ravnati samozaščitno, to je zapirati in zaklepati vrata, tudi če »stopite samo za vogal«. In še: da imamo vrednejše predmete pospravljene in da smo na splošno previdni, predvsem ko na vrata potrkajo neznani ljudje.***

kronika pomurje
Kaj zdaj berejo drugi