vestnik

Kolesarjenje je prijetno, a je lahko tudi drago

ABE, 19. 6. 2020
Nataša Juhnov
Po statističnih podatkih so najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Pomurski policisti so v maju med poostrenim nadzorom kolesarjev obravnavali 113 kršitev, pri tem je bilo kar 33 kolesarjev pod vplivom alkohola. Vas zanima, kakšne so kazni?

Po vsej Sloveniji so med preventivno akcijo ugotovili 1724 kršitev cestnoprometnih predpisov, ki so jih storili kolesarji. Ob tem so pri 1608 kolesarjih opravili preizkus z alkotestom, pri čemer so pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. 
Skrb vzbujajoče je po besedah Suzane Rauš, tiskovne predstavnice Policijske uprave Murska Sobota, da kolesarji ne upoštevajo osnovnih pravil oziroma nasvetov. »Kolesarji upoštevajte prometna pravila in bodite pozorni na prometno signalizacijo, ne vozite pod vplivom alkohola, pred spremembo smeri vožnje pa večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen.«
Med najpogostejšimi vzroki za nesrečo prevelika hitrost
Po statističnih podatkih so najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje. K težjim posledicam prispevajo tudi odsotnost zaščitne opreme pri kolesarjih, kot je neuporaba kolesarske čelade ali ustreznih oblačil, neuporaba luči na kolesu in odsevnikov, pomanjkanje nadzora nad kolesom, tehnične pomanjkljivosti kolesa, prehitra vožnja glede na razmere ter alkohol pri voznikih in kolesarjih. »Med pogostimi vzroki je prav tako neprilagojena hitrost, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom,« pravi Suzana Rauš. »Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno, a poskrbimo, da bo varno,« doda.

kolesarki
Pixabay
Telefoniranje ali vožnja s slušalkami vas bo stala 40 evrov. Nočno kolesarjenje brez luči odnese 80 evrov.

In kakšne so kazni za kolesarje?
Če kolesar ne vozi po kolesarski stezi ali ob desnem robu cestišča, je kazen 40 evrov. Policist lahko kolesarja z enakim zneskom kaznuje, če med vožnjo ne drži krmila ali se vozi po zadnjem kolesu. Telefoniranje ali vožnja s slušalkami vas bo prav tako stala 40 evrov. Nočno kolesarjenje brez luči odnese 80 evrov. Podvig, kot je vožnja ob rdeči luči na semaforju, denarnico olajša za 250 evrov. Na kolesu je dovoljeno prevažati samo otroka, mlajšega od osem let, in to na posebnem pritrjenem sedežu, ki ne sme ovirati voznika. Zakonodajalec je določil še kaznovanje kolesarjev, ki sedejo na kolo vinjeni – kazen je odvisna od stopnje opitosti in je lahko tudi 1200 evrov. Edina olajšava pri tem je, da ne prejmete kazenskih točk in obdržite vozniško dovoljenje.

Prekmurje_Jost_Gantar_MALA (32)
Jošt Gantar
»Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno, a poskrbimo, da bo varno,« pravi Suzana Rauš.

S čelado na pot
Suzana Rauš, uradna govorka Policijske uprave Murska Sobota, je opozorila, da mora biti kolo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. V obvezno opremo kolesa sodijo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki v pedalih, brezhibna zadnja in prednja zavora, bočni odsevniki. Priporočljivo je na kolesu imeti: distančnik z odsevom, ščitnik verige, blatnike, ustrezne gume, ustrezen sedež in ogledalo. Čelada? Kolesar, mlajši od 14 let, mora med vožnjo nositi na glavi pripeto atestirano zaščitno čelado, enako velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Čelado policisti priporočajo tudi odraslim kolesarjem, čeprav ni predpisana z zakonom.
kolesarji policija