vestnik

V 48 urah obsodili tri Madžare

ABE, 5. 11. 2018
Nataša Juhnov
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so uvedli pospešen kazenski postopek. 
Črna kronika

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so uvedli pospešeni kazenski postopek. Postopek je posledica dobrega sodelovanja pomurske policije, tožilstva in pravosodja. Hitreje bodo končevali postopke predvsem proti tujcem.

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti so uvedli pospešeni kazenski postopek, s katerim bodo hitreje končevali postopke predvsem proti tujcem. Po besedah predsednika sodišča Branka Palatina je uvedba pospešenega kazenskega postopka terjala pripravljenost in sposobnost državnih tožilcev, da s svojo aktivno vlogo vzpodbudijo obdolžence in zagovornike, da vstopijo v proces pogajanj o priznanju krivde že v zgodnejših fazah postopka, to je ob pridržanju osumljenca, za katerega se načrtuje privedba zaradi odreditve pripora.



V okviru pospešenih kazenskih postopkov bodo na sodišču hitreje zaključili postopke predvsem proti tujcem, ki so v Sloveniji izvršili kaznivo dejanje, kar bo predvidoma ugodno vplivalo v preventivnem smislu, torej, da se jih odvrne od ponavljanja kaznivih dejanj v Sloveniji, kajti v rednem postopku, kot je bila vsaj pri manjših kaznivih dejanjih praksa do sedaj, so tujci tekom postopka za sodišče pogosto postali nedosegljivi. »To je postopke najmanj podaljševalo, terjalo dodatne ukrepe, to je razpisovanje tiralic ter evropskih nalogov za prijetje in predajo, ki niso bili vselej uspešni, vplivalo pa je tudi na stroške kazenskega postopka, ki so v teh primerih bistveno višji,« je povedal predsednik sodišča.


Do zdaj so na tukajšnjem sodišču opravili en pospešen postopek proti trem tujim državljanom, Madžarom, ki so kradli prometne znake. »Ne glede na hitro izveden postopek, namen je, da bi se ta sklenil v roku 48 ur od trenutka pridržanja obdolženca, pa je tako obdolžencu, kot ostalim akterjem v postopku potrebno zagotoviti vse pravice, ki jim gredo po zakonu,« je še ob uvedbi pospešenega kazenskega postopka povedal Palatin.
Tudi v četrtkovem Vestniku.

Robert Balen
Na murskosoboškem sodišču je prišlo do novosti. 
sodišče branko palatin sojenje tujci
Kaj zdaj berejo drugi