vestnik

V 5 dneh 52 prebežnikov. Policija odgovarja, da gre za običajne številke

ABE, 28. 7. 2020
Nataša Juhnov
Domačini v Občini Razkrižje so se že navadili na pogostejšo prisotnost policistov ob mejnih poteh s Hrvaško. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Nezakoniti prehodi meje s Hrvaško v Pomurju za zdaj ne kličejo po dodatnih ukrepih, so ob zadnjih prijetjih tihotapcev sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Pretekli teden so na območju PU Murska Sobota prijeli štiri tihotapce, ki so nezakonito v Pomurje poskušali spraviti 52 tujcev. Še posebej vztrajen je bil 23-letni Nizozemec maroških korenin, ki je v zaprti keson tovornega kombija strpal kar 24 Afganistancev in pet Somalk, prestregli pa so ga v Presiki. Preiskovalni sodnik okrožnega murskosoboškega sodišča je 23-letnika poslal v pripor, kjer bo počakal na sojenje zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje in ozemlja države.

Globoka, migranti,državna meja, meja s Hrvaško, policija, SIMBOL, vojska
Nataša Juhnov
Domačini v Občini Razkrižje so se že navadili na pogostejšo prisotnost policistov ob mejnih poteh s Hrvaško. Fotografija je simbolična.

Nezakoniti prehodi meje s Hrvaško v Pomurju za zdaj ne kličejo po dodatnih ukrepih, so ob zadnjih prijetjih tihotapcev sporočili s Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Do 23. julija letos so zaradi nedovoljenih prehodov meje z Hrvaško obravnavali 139 tujcev, lani v istem obdobju 149 tujcev. Pri varovanju meje v Občini Razkrižje, kjer je največ tovrstnih prehodov, policisti in kriminalisti PU Murska Sobota sodelujejo s konjeniki in vodniki službenih psov ter z vojaki Slovenske vojske.

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota veliko napora vlagajo preprečevanje nezakonitih prehod južne meje s Hrvaško in odkrivanje tihotapcev, v ta namen je bila na upravi ustanovljena posebna preiskovalna skupina za boj proti nezakonitim prehodom meje. Delo skupine in sodelovanje med štirimi policijskimi upravami – ob Murski Soboti še Maribor, Čakovec in Varaždin – je tako botrovalo k temu, da so samo v letu 2019 na ozemlju teh štirih uprav prijeli kar 150 tihotapcev migrantov.

tihotapci policija meja prebežniki