vestnik

V akciji Varnostni pas v enem tednu ugotovljenih 2246 kršitev

Vestnik, 18. 3. 2021
AVP
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Kot smo že poročali, so policisti med 8. in 14. marcem po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Kaj so ugotovili?

Policisti so v enotedenskem obdobju ugotovili 2246 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov oziroma zadrževalnih sistemov za otroke. V 453 primerih so izrekli le opozorila. Od vseh kršitev je v 29 primerih šlo za neuporabo varnostnega pasu pri otrocih, v 123 primerih pa ti med vožnjo niso bili pripeti v ustreznih zadrževalnih sistemih. 

Na območju Policijske uprave Murska Sobota je bilo zaznanih 200 kršitev neuporabe varnostnega pasu in 95 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo. 

Akcija, v kateri je poleg policistov sodelovala še Javna agencija za varnost v prometu, je bila namenjena spodbujanju k varnemu pripenjanju v vozilih. Želijo namreč povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah. "Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan," opozarjajo.

policija poostren-nadzor varnostni-pas