vestnik

V Gibini umoril mamo in jo zakopal na vrtu, zdaj bi v Ljubljani nekdanji partnerki odrezal glavo

J. V., 16. 1. 2023
Jure Zauneker
Slika je simbolična.
Črna kronika

Na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi dveh poskusov uboja in nasilništva sodijo Marjanu Elemirju Rozmanu, staremu znancu organov pregona in sodišč.

Leta 1998 je umoril lastno mater in jo zagrebel na vrtu. Ko je po 14 letih prišel iz zapora, je iz podjetja, kjer je delal, ukradel osebno vozilo znamke BMW in nato še vlomil v neko stanovanje, kaznivi dejanji priznal in se pokesal. Prisodili so mu osem mesecev zapora. Lani se je z nožem lotil bivšega svoje zdaj že nekdanje partnerice, letos pa še nje.

»Z njo je grdo ravnal, jo pretepal, ponižujoče kaznoval, jo tepel s pestmi v obraz, ležečo na tleh pa brcal v rebra. Klofutal jo je, jo zmerjal, ji grozil, da če ne bo z njim, ne bo z nikomer,« je del obtožnice, ki ga bremeni nasilništva. Andrejo L. je zmerjal s kurbo in grozil, da bo pobil njo in njeno družino, celo, da ji bo odrezal glavo, piše v obtožnici. Januarja letos jo je s kuhinjskim nožem zabodel v vrat, a ji je uspelo pobegniti. Septembra lani pa se je z nožem lotil njenega nekdanjega izbranca Sandija Š. in ga prav tako porezal po vratu. Za poskus umora je zagrožena kazen do 15 let zapora, za nasilništvo do dve leti zapora.

Kot »obični diler« ji je nosil heroin, kokain in »travco«

Andreja in Marjan sta se prek prijateljev spoznala leta 2015, kmalu zatem je on šel v zapor zaradi kraje avtomobila in vloma. Na Dobu ga je obiskovala, bila je vesela, ko so ga februarja lani izpustili na prostost. »Skočila sem mu v objem. Čisto sem se zaljubila vanj, hotela sem, da bi me imel nekdo rad. Nekaj časa je bila zveza v redu, kmalu pa je šlo vse na slabše,« je pričala na sodišču. Rozman naj bi z njo manipuliral in ji kot »obični diler« nosil heroin, kokain in »travco«, saj je dolgoletna odvisnica, v času njunega lanskega druženja pa naj bi zaradi vsega tega kar šestkrat pristala na oddelku psihiatrije.

sodišče, simbol
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Ko se je izmuznil iz omare, je prišlo do spopada

Nasilnih epizod je bilo več. »Sama po navadi zelo težko zamerim ljudem,« je dejala in pojasnila, da ji je Rozman po napadih pač dal kak »šus« in je šla z njim. Trenutno je na zdravljenju, ki gre dobro. Drogira se skoraj ne več. O nasilju se je zaupala prijateljici, bivšemu partnerju, pa tudi svojemu očetu. In prav v njegovem stanovanju naj bi lani na prvi šolski dan Rozman dvakrat zabodel Sandija. Ta je z njuno mladoletno hčerjo prišel pogledat, ali je z Andrejo vse v redu. Rozmana je skrila v omaro, a se je izmuznil iz nje in napadel Sandija.

Mamo potolkel z baterijsko svetilko in jo ustrelil

O Rozmanu je bilo konec devetdesetih na straneh črne kronike prelitega mnogo črnila. V noči na 22. december 1998 je vlomil v domačo hišo v Gibini v občini Razkrižje, pri čemer ga je zalotila 62-letna mati Anuška Klenar. Rozman jo je potolkel z baterijsko svetilko, ležečo na tleh pa še ustrelil s puško. Da bi prikril zločin, je z bagrom, ki je bil pri hiši, ker so ravno urejali parcelo, izkopal poldrugi meter globoko jamo in vanjo zagrebel truplo, sorodnikom pa napletel, da je odpotovala v tujino. Kak mesec po zločinu so sledi pripeljale do storilca.

Iz pripora premeščen na psihiatrijo, a je pobegnil

Januarja 1999 je bil na murskosoboškem okrožnem sodišču obsojen na 11 let zapora, a sodba ni prestala rešeta višjega sodišča, ki je primer vrnilo v ponovno presojo prvostopenjskemu sodišču. Rozman je bil takrat iz pripora premeščen v psihiatrično bolnišnico v Ormožu, a mu je od tam uspelo pobegniti. Po naključju so ga prijeli šele več kot poldrugo leto pozneje na Celjskem, in sicer zaradi prometnega prekrška. Na ponovljenem sojenju je bil pravnomočno obsojen na 14 let zapora.

gibina umor policija