vestnik

V dvotedenski akciji ugotovili 60 kršitev pešcev v prometu

Vestnik, 23. 10. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Med 5. in 18. oktobrom je po celotni Slovenija potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Kaj so policisti ugotovili na območju Policijske uprave Murska Sobota?

Pomurski policisti so v teh obdobju, med izvajanjem aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev v cestnem prometu ugotovili 1107 vseh kršitev cestnoprometnih predpisov, 61 pa jih je bilo takih, ki so bili povezani s problematiko pešcev. 60 od tega je bilo različnih kršitev pešcev, kot so neuporaba svetlobnih teles v nočnem času, prečkanje vozišča izven zaznamovanih prehodov za pešce, nepravilna hoja po vozišču, ugotovili pa so tudi eno kršitev voznika v zvezi ogrožanja pešca. V tem času so policisti ugotovili tudi 25 kršitev vožnje pod vplivom alkohola. 

"Glede na to, da je jesenski čas, vremenske razmere se spreminjajo, dnevi so krajši, pešce opozarjamo naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost. To so kresničke in odsevni trakovi," pozivajo na PUMS. Dodajajo, da pešci cesto prečkajte na označenih prehodih in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

prehod, pešec, pešci, cesta, pločnik,
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na drugi strani pa voznike opozarjajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču," so še zapisali.

Policisti Policijske uprave Murska Sobota bodo tudi v prihodnje nadaljevali z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa. Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!

pums pešči preventivna-akcija