vestnik

V enotedenskem nadzoru več kot 700 kršitev

Vestnik, 29. 7. 2021
Policija.si
Prejšnji teden je potekala akcija Truck & Bus.
Črna kronika

Slovenski policisti so pretekli teden v sklopu akcije Truck & Bus izvajali poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Na slovenskih cestah je bilo preverjenih 5678 voznikov tovornih vozil in 366 voznikov avtobusov, ugotovljenih pa 698 kršitev cestnoprometnih predpisov pri prvih ter 17 kršitev pri drugih. Policija pojasnjuje, da so bile najpogostejše kršitve povezane z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenjenostjo vozila in nepravilno zavarovanim tovorom. 

truck&bus, nadzor, policija
Policija.si
Prejšnji teden je potekala akcija Truck & Bus.

Ob predstavitvi rezultatov nadzora so vnovič opozorili voznike tovornih vozil in avtobusov, da upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti, ter da med vožnjo obdržijo varnostjo razdaljo. Obenem so jih pozvali k upoštevanju predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, pa ne le zaradi kazni, temveč zaradi varnosti njih in drugih udeležencev v cestnem prometu. "Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo," svetujejo policisti. Dodajajo pa še, da je treba biti vedno pripet, saj to ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. 

policija nadzor-avtobusov-in-tovornih-vozil truck&bus kršitve