vestnik

V letu 2019 je pod avtomobili končalo 1222 divjih živali

Vestnik.si, 7. 1. 2020
Profimedia
Divjad v prometu. Slika je simbolična.
Črna kronika

V primeru povoženja divje živali avtomobil takoj ustavite, vključite utripalke in zavarujte kraj nesreče s trikotnikom ter pokličite številko 112.

Po podatkih, ki so jih posredovali s Policijske uprave Murska Sobota, je lani na pomurskih cestah poginilo 1222 divjih živali. Statistika tudi kaže, da so še posebej nevarne za trke z živaljo podeželske in obgozdne ceste. Na nenadno prečkanje živali moramo biti pozorni predvsem v nočnih in večernih urah, ko te najintenzivneje iščejo hrano. Večina nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer, vedno več pa se jih pojavlja tudi čez dan, v njih pa so udeležene manjše živali, kot so zajci in ptiči. Najboljši nasvet za voznike, da se izognejo trku z divjo živaljo je, da so na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti. Prav tako naj opazujejo rob cestišča in uporabljajo dolge luči, saj se oči večine živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako mogoče opaziti.

V primeru povoženja divje živali avtomobil takoj ustavite, vključite utripalke in zavarujte kraj nesreče s trikotnikom. Pokličite številko 112. Če naletite na poškodovano ali vidno bolno žival, tudi pokličite center za obveščanje, kjer bodo o trku obvestili upravljavca lovišča, torej lovsko družino. »Lahko tudi pokličite številko 113, saj boste policijski zapisnik potrebovali, če imate vozilo zavarovano za škodo, povzročeno z divjimi živalmi. Lovska družina, ki je obveščena o povoženju, obvesti higiensko službo, ki poskrbi za odvoz živali. Meso povožene divjadi ne sme iti v prodajo. Zakon o lovstvu tudi pravi, da je prepovedano dotikanje, prenašanje in prilaščanje najdenih osebkov vseh vrst,« opiše, kako naj ravna voznik, ki povozi divjad, Ludvik Rituper, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja.

divjad promet policija
Kaj zdaj berejo drugi