vestnik

V Murski Soboti obsodili kriminalista, ki bi streljal na pobiralce starega železa

ABE, 25. 2. 2022
Jure Zauneker
V Murski Soboti obsodili kriminalista, ki bi streljal na pobiralce starega železa.
Črna kronika

Kriminalista je preganjal posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe.

Branko Palatin, predsednik Okrožnega sodišča Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdil, da so v torek na okrožnem sodišču obsodili storilca, ki je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, in sicer grožnje ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Po naših podatkih gre za enega od kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota. Kriminalist je bil obsojen na pogojno kazen 9 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna. Kazenski zakonik sicer za kaznivo dejanje grožnje predvideva denarno kazen ali kazen do enega leta zapora. Za nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja in eksploziva pa je zagrožena kazen od šestih mesecev do pet let zapora.

Kriminalist Policijske uprave Murska Sobota, ki v policiji službuje 20 let, je bil po naših podatkih kaznivega dejanja grožnje obsojen, ker je decembra 2019 v domači vasi domnevno zagrozil trem tujcem, pobiralcem starega železa. Zagrozil jim je menda, da bo šel po puško in jih bo ustrelil. Tujci so po dogodku kriminalista prijavili na policijski postaji, pregon pa je nato prevzel posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, če jih storijo uradne osebe. Po naših podatkih je bila v postopku opravljena hišna preiskava, med katero naj bi bili v hiši kriminalista ob več kosih orožja, med njimi je menda bilo več pušk, za katera ima vsa potrebna  dovoljenja, našli še okoli 50 vadbenih detonatorjev, ki so prepovedani. Tožilci posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva so zato kriminalista obtožili še kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva.

policija sodišče sojenje kriminalist