vestnik

V naslednjih dneh poostren nadzor prometa, kmalu tudi maraton hitrosti

Vestnik.si, 25. 1. 2022
Nataša Juhnov
3. februarja bo po vsej Sloveniji potekal maraton hitrosti.
Črna kronika

Policisti bodo v prihodnjih dneh povečali nadzor cestnega prometa, usmerjen bo v najbolj pogoste in problematične dejavnike najhujših prometnih nesreč. Med te spadata prehitra vožnja in vožnja pod vplivom alkohola.

Vzrok za še večjo kontrolo je v tem, da se je letošnje leto z vidika prometne varnosti začelo slabše, kot bi si želeli. "Mesec januar praviloma spada med najbolj prometno varne mesece v letu. Kljub temu so letošnjega že zaznamovale smrtne prometne nesreče. V začetku januarja je nepreviden voznik trčil v pešca, ki je na kraju umrl, pretekli teden pa sta se zgodili še dve smrti prometni nesreči. Vsem je botrovala neprilagojena hitrost in previdnost. Kot kažejo ugotovitve policistov pa eden od povzročiteljev ni uporabljal varnostnega pasu, ki bi mu lahko rešil življenje," pojasnjujejo. 

Na Policiji pravijo, da je bilo v letu 2021 stanje varnosti cestnega prometa manj ugodno kot leta 2020. Obravnavali so okoli dva tisoč prometnih nesreč več kot leta 2020. V teh nesrečah je umrlo 115 udeležencev, v letu 2020 80, hudo telesno poškodovalo se je 770 udeležencev, lahko telesno poškodovanih pa je bilo 5628 oseb (podatki še niso dokončni).

policija, akcija-promil
Jure Zauneker
Policisti bodo v prihodnjih dneh povečali nadzor cestnega prometa.

Ob tem izpostavljajo, da je treba stanje prometne varnosti v primerjavi z letom 2020 postaviti v kontekst epidemije, ki je v negativnem smislu vplivala predvsem v obdobjih, ko so se omejevalni ukrepi sprostili. "Slovenija si je zastavila z Nacionalnim programom varnosti cestnega prometa visoke cilje in tako število poškodovanih in umrlih udeležencev v cestnem prometu je za sodobno družbo nesprejemljivo," so jasni. 

Prometno varnost sooblikuje več dejavnikov. Eden najpomembnejših je ravnanje vsakega udeleženca. Policisti zato pozivajo k preudarnemu in spoštiljivemu ravnanju v prometu; spoštovati je treba cestnoprometna pravila, prilagajati vožnjo voznim in varnostnim razmeram na cestah in lastnim sposobnostim, v vinjenem stanju ne sedajte za volan, v prometu bodite odgovorni do sebe in drugih, zavedati pa se je še treba, da lahko z bolj defenzivno vožnjo preprečite marsikatero nesrečo.

V četrtek, 3. februarja, bodo policisti izvajali tudi maraton hitrosti. 

prometna-varnost poostren-nadzor policija