vestnik

V obširni akciji zaseženih več kilogramov drog in okoli 500 sadik konoplje, pridržane so štiri osebe

Vestnik, 7. 5. 2021
FB Slovenska policija
Zaseženih je bilo več kilogramov drog.
Črna kronika

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so 4. in 5. maja ob pomoči kriminalistov policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Celje, Uprave kriminalistične policije ter pripadnikov Specialne enote opravili osem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih.

Kot so sporočili s Policije, so hišne preiskave potekale na širšem območju Maribora in Ptuja zaradi suma storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. "Osumljenih je šest oseb s širšega ptujskega območja, starih med 38 in 53 let, pet oseb je bilo že predhodno obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj. Za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog sta bili dve osumljeni osebi že predhodno obravnavani v Sloveniji, ena pa v tujini," so ugotovitve pojasnili policisti. Štiri osebe so preiskovalci pridržali in jih bodo danes privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. 

Na Policiji dodajajo, da je v zaključni akciji sodelovalo več kot 50 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), pripadnikov Specialne enote in kriminalistov policijskih uprav Maribor, Celje in Murska Sobota ter Uprave kriminalistične policije. 

Preiskava je pokazala, da so osumljene osebe na širšem območju Maribora in Ptuja preprodajale večje količine kokaina, v zaprtih prostorih gojile konopljo in organizirale ter tihotapile predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog. Na podlagi zbranih dokazov so preiskovalci NPU pridobili sodne odredbe, da se pri osumljencih zaradi suma storitve kaznivih dejanj opravijo hišne preiskave. Preiskovalci so zasegli večjo količino različnih prepovedanih drog, približno sedem kilogramov kokaina in okoli 500 sadik konoplje, motorno kolo, osebni avtomobil in elektronske naprave. Odkriti so bili trije ločeni prirejeni prostori za notranje gojenje konoplje. "V povezavi z zaseženimi drogami še potekajo analize na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju," so še pojasnili. 

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let, če je kaznivo dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od petih do petnajstih letih.

pums policija