vestnik

V preventivni akciji ugotovljenih 1415 primerov uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

Vestnik.si, STA, 19. 1. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Med enotedensko preventivno akcijo policije in Agencije za varnost prometa (AVP), ki so jo izvajali med 9. in 15. januarjem, so policisti ugotovili 1415 primerov uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. V 46 primerih so izrekli opozorilo, so sporočili iz AVP in opozorili, da so telefoni nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev.

To je bila prva letošnja nacionalna preventivna akcija na tem področju, AVP in policija pa jo bosta ponovili med 9. in 15. oktobrom 2023. Policija se je med akcijo še posebej osredotočila na uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer so bili pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev.


Kot so opozorili na AVP, so namreč mobilni telefoni nevarni tudi v rokah kolesarjev, voznikov e-skirojev in pešcev, ki s tem ogrožajo lastno varnost in varnost drugih. Po njihovih navedbah se lahko pešci ob uporabi mobilnega telefona na nevarnosti v prometu odzovejo kar za 60 odstotkov počasneje, kot če telefona ne bi uporabljali.

Sporočilo akcije udeležencem v prometu je, da naj v prometu ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo SMS, so še zapisali na AVP.

policija promet varnost nadzor
Kaj zdaj berejo drugi