vestnik

V Ledavi poginilo štiri tisoč mladic, posledice za ribji zarod še nekaj let

Vestnik, 14. 7. 2021
Nataša Juhnov
Reka Ledava v Lendavi. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Izmerjena temperatura vode v Ledavi med Termami Lendava in Čentibo, kjer je včeraj prišlo do pogina rib mladic, naj bi bila okoli 40 stopinj Celzija.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča, da je včeraj ob 10.30 v Lendavi prišlo do pogina manjših rib, in sicer v reki Ledava med Termami Lendava in čistilno napravo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

Izmerjena temperatura vode v Ledavi na tem odseku naj bi bila okoli 40 stopinj Celzija. Domnevno bi lahko bil razlog za pregreto vodo izpuščena topla voda iz hotela, vendar preiskava še poteka. Na kraj dogodka je ob ribičih prišla tudi policija, ki vodi postopek. »Pregled stanja in fotografije smo naredili tudi ribiči, napisali zapisnike, zdaj pa čakamo, kakšne bodo ugotovitve preiskave,« je povedal Jože Jerebic, predsednik Ribiške družine Lendava.

Poginilo je približno štiri tisoč mladic različnih vrst velikih od 10 do 15 centimetrov, med poginulimi ribami pa so našli tudi nekaj večjih. V Ledavi namreč živijo androge, ploščiči, kleni, smuči, ostriži, zelenike in druge. Kakšna je nastala materialna škoda, bodo ribiči vedeli šele po opravljeni cenitvi pooblaščenega cenilca, vsekakor pa gre za nepopravljivo škodo povzročeno ohranjanja ribjega zaroda v Ledavi, ki se bo poznala še nekaj let. K razsežnosti naravne nesreče naj bi prispeval tudi majhen pretok vode v Ledavi. 

vodostaj, lendava, ledava
ARSO
Vodostaj in pretok vode v zadnjih 30 dneh.

Ob tem pa so vendar vredni pozornosti  podatki o včerajšnjem vodostaju in pretoku Ledave na merilnem mestu v Čentibi v primerjavi s prejšnjimi dnevi, kot jih prikazuje  graf, ki ga objavlja agencija za okolje ARSO.  Včeraj najvišja izmerjena temperatura vode na tej lokaciji je bila 25 stopinj Celzija.

pogin-rib reka-ledava lendava