vestnik

V rakičanskem dvorcu zlorabljali turistične bone?

Vestnik.si, 8. 6. 2023
Vestnik.si
V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan potekajo hišne preiskave.
Črna kronika

Policijski preiskovalci so po naših podatkih že dalj časa preiskovali poslovanje javnega zavoda, katerega direktor je Robert Celec.

Kot blisk se je danes po Pomurju razširila novica, da so policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota preiskovali poslopje sedeža RIS Dvorca Rakičan, ta je najbolj znan v Sloveniji po organizaciji Plesa oziroma noči čarovnic vsako leto konec oktobra, in stanovanjsko hišo v Černelavcih, v kateri živi Robert Celec, direktor omenjenega javnega zavoda. Dejan Bagari, vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Murska Sobota, je bil skop v odgovorih po končanih preiskavah. »Potrdimo lahko le, da kriminalisti in policisti PU Murska Sobota in Maribor izvajajo operativne aktivnosti po odredbi okrožnega sodišča v Murski Soboti v zvezi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati,« je bilo vse, kar je v uradni izjavi dejal Bagari.

ris-rakičan, hišne-preiskave, policija
Vestnik.si
V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan potekajo hišne preiskave.

Policijski preiskovalci so po naših podatkih že dalj časa preiskovali poslovanje javnega zavoda, katerega direktor je Celec. Hišni preiskavi v Rakičanu in Černelavcih so menda opravili zaradi zbiranja obvestil, povezanih z domnevnimi nepravilnostmi pri unovčevanje turističnih bonov v RIS Dvorcu Rakičan v času med epidemijo covida-19. Sum je, da je so v zavodu fiktivno prikazovali kot izkoriščene nočitve in usluge, ki so bile določene z boni, v praski pa niso bile izvršene. Recimo, kot smo izvedeli neuradno, saj uradnih informacij včeraj ni bilo na voljo, so imetniku bona zaračunali fiktivno storitev nočitve z zajtrkom, preostanek denarja, v primeru bona za 200 evrov, pa v gotovini vrnili imetniku.

ris-rakičan, hišne-preiskave, policija
Vestnik.si
V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan potekajo hišne preiskave.

Policijski preiskovalci menda preiskujejo tudi prelivanje denarja iz računov javnega zavoda RIS Dvorca Rakičana na zasebne račune. Vida Lukač, vodja kabineta soboškega župana Damjana Anželja, je za Vestnik.si sporočila, da občina ni seznanjena s včerajšnjimi preiskavami. Na Mestni občini Murska Sobota so sicer odredili izredno revizijo poslovanja javnega zavoda. »Izredna notranja revizija poslovanja RIS Dvorca Rakičan je v teku, zato do končanega postopka o ugotovitvah revizije ne moremo govoriti,« je bila prav tako skopa v svoji izjavi Lukačeva.

340b04281f692af2ef263f4d8e4c07bc
Aleš Cipot
Robert Celec.

Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan, se do zdaj na naše klice ni odzval.

ris-rakičan hišne-preiskave