vestnik

(Varno brez telefona) V 14 dneh 131 kršitev

Vestnik.si, 27. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 evrov in tri kazenske točke.
Črna kronika

Med 10. in 23. januarjem je potekala nacionalna akcija Varno brez telefona. Policisti so v tem času nadzirali uporabo mobilnih telefonov, drugih naprav in opreme, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladanja vozila. Ugotovili so 2658 kršitev, v 340 primerih so izrekli le opozorilo.

V Pomurju je bilo zaznanih 131 kršitev uporabe mobilnih telefonov. Kot so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota, so v tem obdobju ugotovili tudi 34 kršitev vožnje pod vplivom alkohola, od tega 23 kršitev z več kot 0,52 mg/l.

Z omenjeno akcijo, ki jo je letos koordinirala Javna agencija za varnost prometa, so želeli opozoriti na nevarnost uporabe telefonov in drugih naprav. Kot so zapisali na spletni strani Policije, mednarodne raziskave med glavne motilce, ki med vožnjo odvračajo pozornost, navajajo mobilne telefone, prilagajanje nastavitev vozila, prehranjevanje in kajenje ter osebno nego. "Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega ne vidijo, saj je vidni korteks bistveno zmanjšan," pojasnjujejo. 

vožnja, telefon, promet
Vanesa Jaušovec
Med 10. in 23. januarjem je potekala nacionalna akcija Varno brez telefona.

Policija in agencija svetujeta, da se v primeru nujne uporabe mobilnega telefona ustavite na primarnem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom. 

Policija vse udeležence v cestnem prometu poziva, da vozite previdno ter zbrano, hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti, uporabljajte varnostne pasove, med vožnje ne telefonirajte in vozite trezni. Posebna pozornost naj bo namenjena pešcem, kolesarjem in voznikom enoslednih motornih vozil. 

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 evrov in tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov. 

policija nadzor mobilne-naprave
Kaj zdaj berejo drugi