vestnik

Večerni derbi: Bodo Viole spet prelisičile policiste?

ABE, 3. 8. 2019
Jure Zauneker
Takšni prizori v mestu bodo danes pogosti.
Črna kronika

Nocojšnjo tekmo med Muro in Mariborom policija ocenjuje kot dogodek srednje velikega tveganja. Za varnost na Fazaneriji, kjer pričakujejo 4500 gledalcev, bo skrbelo vsaj 170 ljudi, od rediteljev, varnostnikov in policistov.

Tekmo med Muro in Maribor, ki se bo na stadionu Fazanerija začela ob 20.10, za policijo predstavlja dogodek srednje velikega tveganja. Po napovedih se bo na srečanju zbralo 4500 gledalcev, za red na prireditvi pa bo skrbelo vsaj 170 ljudi, od rediteljev, varnostnikov in policistov. Policisti iz posebnih policijskih enot bodo v Mursko Soboto prišli tudi iz drugih policijskih uprav po Sloveniji, svoje delo v mestu pa bodo začeli opravljati že veliko pred začetkom srečanja. Razlog?



28. aprila je bila v prekmurski prestolnici na sporedu prav tako tekma med Muro in Mariborom, ki jo je zaznamovalo navijaško nasilje že pred prvim sodnikovim žvižgom ob 17. uri. Okoli 25 pripadnikov navijaške skupine Viole je v Mursko Soboto prišlo že dve uri pred samo tekmo in v središču mesta napadlo domače navijače in obiskovalce enega od lokalov v Slovenski ulici. Mimo poostrenih policijskih kontrol so se do domačih navijačev, Black Gringosov, navijači iz Maribora domnevno prebili tako, da niso nosili svojih navijaških obeležij.

898be26c1fef10b2ae31d1f89361d230
Aleš Cipot
Kaj tokrat pripravljajo Viole?


S tem torej, da niso nosili kap, majic in šalov Maribora, obenem pa so nosili črna oblačila, črno-bela je namreč barva Mure, so preprosto prelisičili policiste, ki nanje niso bili preveč pozorni, misleč, da gre za navijače Mure, ki so prišli na zbor na Trg zmage. Viole so z razgrajanjem povzročile tudi nekaj materialne škode, a so okrepljene policijske sile razmere kmalu umirile. Tiste, ki so jih najbolj srbele peste, nato sploh niso spustili na tekmo. Kaznovani so bili tudi domači navijači.


Policisti so morali posredovati prav tako po zadnjem sodnikovem žvižgu, ko so spet mirili razgrete strasti v mestu, saj so želeli Black Gringosi in Viole na več prizoriščih prekrižati pesti zaradi dogodkov pred samo tekmo. Skupaj so nato našteli kar 34 prekrškov, policisti so še 12-krat uporabili prisilna sredstva. Zavijanje siren in utripanje modrih luči policijskih avtomobilov je trajalo vse do 22. ure.


Sicer nocojšnja tekma ni edini varnostni zalogaj, s katerim se bodo pomurski policisti morali spopasti ta konec tedna. Jutri je v Beltincih namreč na sporedu še en derbi, srečanje 2. SNL med Beltinci in lendavsko Nafto. Predvsem Gorgone, organizirani navijači kluba iz Lendave, so modrouniformirancem že večkrat znali povzročati težave.

viole Black Gringos policija tekma
Kaj zdaj berejo drugi