vestnik

(VIDEO) Previdno s petardami, da prazniki ne bodo pokvarjeni

Vestnik, 31. 12. 2019
Arhiv Svet24
Pirotehniko je treba pravilno in uvidevno uporabljati.
Črna kronika

Tudi letos poteka akcija Bodi zvezda, ne meči petard, ki ozavešča o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov.

Prodaja izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena v obdobju med 19. in 31. decembrom, uporabljajo pa se lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. 

Že pred dnevi smo poročali o tem, da je prepovedana predelava pirotehničnih izdelkov in prodaja, posest ter uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Za kršitve je predvidena globa od 400 do 1200 evrov, stranska sankcija pa se lahko izreče tudi, če izdelek ni storilčeva last. Uporaba pirotehničnih sredstev je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zaprtih prostorih, v bližini šol in bolnišnic, na javnih prireditvah. 

Policisti se zavedajo, da bodo pirotehnični izdelki danes množično uporabljeni, zato že cel december opozarjajo na upoštevanje varnostnih navodil na izdelkih. Pred nekaj leti je slovenska policija posnela spodnji video, ki prikazuje varno uporabo tovrstnih izdelkov. Petarde namreč niso igrače in zaradi objestnega in neprevidnega ravnanja z njimi večkrat pride do poškodb, ki lahko posameznike zaznamujejo za celo življenje. 

V akciji Bodi zvezda, ne meči petard letos nastopata tudi akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič. 

Velik stres pa pokanje petard povzroča tudi za živali. V Društvu za zaščito živali Pomurja lastnikom živalim svetujejo, da ob pokanju petard kontrast med tišino in pokom razbijemo s kakšno glasbo, smo bo živalih in jim delamo družbo, ne smemo pa se ukvarjati z njihovim strahom, saj ga tako samo potrdimo. 

petarde bodi-zvezda ne-meči-petard