vestnik

(VIDEO) Več ur so ga vozili po državi: Moškega ugrabili migranti, ki jih je policija že obravnavala

A. L., 9. 5. 2019
Dragana Stanković
Žrtev včerajšnjega napada.
Črna kronika

Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, je ob tej priložnosti povedal, da slovenska policija dela vse in bo tudi v prihodnosti storila vse, da Slovenija ostane varna država. Ob tem opozarja, da kljub včerajšnjemu dogodku Slovenija sodi med najvarnejše države na svetu

Včeraj pozno popoldne so operativno-komunikacijski center v Kopru obvestili, da so neznanci iz vozila izpustili zvezanega starejšega moškega, ki naj bi mu pred tem ukradli vozilo in odvzeli ključe zidanice v Beli krajini. Moški se je po tem zatekel k bližnjim stanovalcem, ti pa so obvestili policijo in svojce.

Kaj so o dogodku povedali na policiji?


Vodja sektorja za organizirano kriminalitetoTomaž Peršoljaje pojasnil, da je včeraj okoli 18. ure občan iz vasi Preložepri Lokvi obvestil operativno-komunikacijski center v Kopru, dase je pri njem zglasil neznanec, ki trdi, da je bil ugrabljen in da so ga neznanci iz Bele krajine pripeljali na območje te vasi in ga tam zapustili. Osumljenci so po besedah žrtve pot nadaljevali peš po makadamski poti v smeri Italije.


Policija je nemudoma pričela z izvajanjem postopka, na kraj so poslali kriminaliste, vse razpoložljive policijske patrulje, posebno enoto policije, aktivirali so tudi helikopter. Ker se kraj Prelože nahaja v neposredni bližini italijanske meje, so o dogodku nemudoma obvestili italijanske varnostne organe. Ti so nekaj po 20. uri v Bazovici, ki se nahaja le nekaj kilometrov od kraja, kjer so zapustili moškega, prijeli tri osebe, ki so ustrezale opisu osumljencev. Nekaj po polnoči so italijanski varnostni organi na podlagi sporazuma vse tri osumljence vrnili v Slovenijo, kjer jih je nemudoma pridržala slovenska policija in jim odvzela prostost zaradi ugrabitve in protipravnega odvzema vozila.


Peter Skerbiš, vodja oddelka za upravljanje meja, je na novinarski konferenci povedal, da je Slovenija do 6. maja letos beležila 3022 ilegalnih prehodov države, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj 100 odstotkov več. Lani so v tem obdobju beležili nekaj več kot 1500 ilegalnih prehodov meje. Najpogosteje obravnavana državljanstva so alžirsko, pakistansko in maroško. Najbolj obremenjene policijske uprave pri nas pa ljubljanska, koprska in novomeška.

Peršolja pojasnjuje, da so v razgovoru z občanom ugotovili, da so včeraj okoli 12. ure trije neznanci na protipraven način moškega zvezali, ga naložili v prtljažnik njegovega vozila, mu vzeli ključe in ga več ur vozili po Sloveniji. Po besedah žrtve bi naj večurna vožnja bila predvsem zato, ker napadalci niso poznali poti. Po približno šestih urahso prispeli na makadamsko pot v bližini vasi Prelože, kjer so moškega odvezali in izpustili. Pred tem so mu vzeli torbico, v kateri so bili dokumenti in nekaj drugih predmetov, med njimi žepna svetilka in noži. Predmete so ob pridržanju našli pri osumljencih
Odziv v SDS
SDS zaradi razmer na južni meji zahtevajo takojšen sestanek Sveta za nacionalno varnost, je na Twitterju zapisal predsednik strankeJanez Janša. Vlada namreč po njegovem mnenju teh razmer očitno ne obvladuje. "Prva skrb vsake vlade je varnost lastnih državljanov," je še navedel Janša.


Tomaž Peršolja pojasnjuje, da so osumljenci 25-letni Maročan in 18-letna Alžirca. Pri ugrabitvi naj bi sodelovali štirje ljudje, zato policija četrtega osumljenca še išče. Osebe so v pridržanju, kriminalistična policija pa izvaja postopke za varovanje in zbiranje dokazov.
Policisti so ugotovili, da so bili vsi trije osumljenci v policijskih postopkih obravnavani že 29. aprila letos, kjer jih je obravnavala Policijska uprava Črnomelj. Dan kasneje so jih vrnili hrvaškim varnostnim organom.
Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, je ob tej priložnosti povedal, da slovenska policija dela vse in bo tudi v prihodnosti storila vse, da Slovenija ostane varna država. Ob tem opozarja, da kljub včerajšnjemu dogodku Slovenija sodi med najvarnejše države na svetu. Kljub temu pa tovrstnih dogodkov ni mogoče predvideti in zagotoviti, da se kdaj v prihodnosti ne bodo več zgodili."Zagotavljam, da bo policija storila vse, za čim več varnosti v državi.&quot

Žrtev spregovorila
Moški, ki je bil včeraj tarča ugrabitve, je v policijskem zapisniku, kot navaja portal 24 ur pojasnil, kaj se je dogajalo. Kot je povedal, sta do vinograda prišla moški in ženska iz Ljubljane, ki ju od prej ni poznal. Prosila sta ga, če lahko pogledata malo naokrog po vinogradu, saj iščeta starine. "Okoli pol ene popoldan je do mene v vinograd iz smeri kleti z dvema steklenicama prišel neznanec (tisti, ki je kasneje vozil moj avto) in mahal s steklenicama ter govoril voda, voda. Pokazal sem mu, da pitne vode nimam, nakar je moški odšel v smeri kleti," je opisoval.
Kot opisuje, sta se kmalu pojavila še dva druga moška, eden od njiju je proti njemu mahal z nožem. Govorili naj bi "v jeziku, ki ga ne razumem (podobnem turškem, ki sem ga slišal iz medijev), nekaj govoril, med besedami pa sem slišal tudi besedo panika. Obrnil me je in mi roke dal na hrbet. Drugi moški pa je odšel v klet, iz katere je prinesel zeleno debelejšo vrv, ki jo imam tam, nakar sta mi z njo zvezala roke na hrbtu," piše 24 ur.
Med drugim moški opisuje, da so se moški kasneje preoblekli v črna oblačila, ki so jih imeli s seboj. "Nato so me dvignili in me dali v prtljažnik. Obrnili so me tako, da sem sprva gledal nazaj, torej proti zadnjemu delu vozila. Pokrili so me z odejo, ki sem jo imel na zadnjih sedežih avtomobila. Moški so se usedli v avto, po tem, ko so že speljali, pa se jim je v vozilu pridružil še četrti moški, ki sem ga že prej videl daleč pri ograji, a je bil predaleč, da bi galahko videl bolje," je v policijskem zapisniku kot poroča 24 ur opisovala žrtev.
Dodal je, da je mislil, da ga bodo napadalci vrgli v reko. "Eden od storilcev je ves čas pazil name in me sproti pokrival, ko sem se malo odkril,"poroča 24 ur.
Kot je še opisaval moški, se je bal, da so storilci pod avtom pustili kaj eksplozivnega."Nekako sem se uspel rešiti vrvi in traku ter uspel rešiti iz prtljažnika. Šel sem dalje po poti v smeri, kotso šli moški, in na poti našel eno svojih rokavic in kapo. Vzel sem se palico, če bi moške še kje srečal," še piše 24 ur.
ugrabitev policija migranti