vestnik

Višji sodniki omilili kazen, a direktor bo vseeno moral v zapor

ABE, 7. 3. 2022
Nataša Juhnov
Galex
Črna kronika

Nekdanjemu direktorju farmacevtske družbe Galex sedem namesto dvanajst mesecev zapora.

Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo Okrajnega sodišča Murska Sobota, ki je jeseni lani nekdanjega direktorja farmacevtske družbe Galex spoznalo za krivega kaznivih dejanj ponareditve poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Višji sodniki so sicer omilili kazen, ki jo je Jablanovcu septembra lani odredilo prvostopenjsko sodišče. S pravnomočno sodbo je tako obsojen na sedem mesecev zapora, kar je za pet mesecev manj kot v prvotni sodbi. Namesto 6000 pa bo moral plačati 4000 evrov denarne kazni. Obsojenec je kazen dolžan plačati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe.

224917039488fc4ed37024984793ee04
Nataša Juhnov
Miran Jablanovec je na sodišču zatrjeval, da je šlo za tako imenovane razvojne zaloge zdravil, ki so potrebne za dokazovanje obstojnosti zdravil pri prodaji licenc.

Nekdanji direktor je tako tudi pravnomočno obsojen, ker da je s predložitvijo lažnih podatkov od Raiffeisen bank in Poštne banke Slovenije pridobil za 2,3 milijona evrov posojila. V letih od 2010 do 2013 je Jablanovec kot odgovorna oseba namreč podpisal letna poročila družbe Galex, v teh pa so bile popisane tudi zaloge zdravil s pretečenim rokom trajanja.

Miran Jablanovec je na sodišču zatrjeval, da je šlo za tako imenovane razvojne zaloge zdravil, ki so potrebne za dokazovanje obstojnosti zdravil pri prodaji licenc. V prid tej razlagi je pričal tudi Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo. Izvedenki finančne stroke, ki sta prav tako nastopili na sojenju, pa sta menili, da bi morale biti omenjene zaloge zdravil odpisane.

Nataša Juhnov
Nekdanji direktor je tako tudi pravnomočno obsojen, ker da je s predložitvijo lažnih podatkov od Raiffeisen bank in Poštne banke Slovenije pridobil za 2,3 milijona evrov posojila.
galex miran-jablanovec sojenje