vestnik

Vzrok vsake desete nesreče je alkohol. Policija poostreno nad psihofizično stanje voznikov

Vestnik, 8. 12. 2020
Profimedia
Do 20. decembra poteka akcija Slovenija piha 0,0.
Črna kronika

Začela se je akcija Slovenija piha 0,0, v okviru katere bodo policisti poostreno preverjali, ali vozite pod vplivom alkohola.

Alkohol ne spada v cestni promet, zato ministrstvo za zdravje tudi letos s Policijo in v okviru aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa voznike opozarja o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. "Mesec december je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Da bi bile naše ceste varnejše za vse udeležence, letos že petič po vrsti v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočamo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznike, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu," poudarja Policija. 

Možje v modrem bodo tako do 20. decembra opravljali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Kršitelji bodo kaznovani skladno s predpisi, tisti, ki bodo napihali 0,0 pa prejmejo vstopnico za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gosti. Ta bo tokrat potekal brezstično in bo predvajan preko spleta. "Koncert je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, trezno in vozijo 0,0."

Alkotest
R.K.
Kršitelji bodo kaznovano skladno s predpisi, tisti, ki bodo napihali 0,0 pa prejmejo vstopnico za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gosti.

Alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, policisti pa še opozarjajo, da vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola. Vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. 

Policija še meni, da je pričakovati, da bo alkohol tudi letos stalnica tega meseca. Reševalci, zdravniki, policisti in gasilci so zato pozvali: "Da bi bili praznični dnevi kljub trenutni situaciji za ljudi prijetni, in da nobena družina zaradi neodgovornih udeležencev v prometu ne bi bila zavita v črnino, bodite odgovorni in vozite le trezni."

slovenija-piha-nula-nula nadzor alokohol policija