vestnik

Z balkona zalučal sekiro v policijski avto, za dva napada je dobil 14 mesecev zapora

ABE, 22. 9. 2020
Jure Zauneker
Emin Memeti na sodišču
Črna kronika

Emin Memeti iz Lutvercev pri Apačah je bil obsojen, ker junija letos dvakrat napadel policiste.

Petintridesetletni Emin Memeti iz Lutvercev pri Apačah je na predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Murski Soboti priznal krivdo, da je junija letos dvakrat napadel policiste in jim grozil. »Kriv sem, žal mi je,« je bilo vse, kar je na naroku izjavil obdolženec. Brez oklevanja je sprejel kazen, ki mu jo je ponudil državni okrožni tožilec Matej Kučan, to je 14 mesecev zapora. Sodnik Palatin je v izreku sledil tožilčevemu predlogu in Memetiju prisodil pet mesecev zapora za prvi napad, osem za drugi in dva meseca zaporne kazni, ker je poškodoval službeno policijsko vozilo. Murskosoboški policijski upravi bo moral Memeti plačati še 1100 evrov škode, ki je nastala na avtomobilu. Palatin mu je prav tako podaljšal pripor, saj je vendarle ponovitveno nevaren, je ocenil sodnik. Pripornik je ob tem že kršil hišni red med bivanjem v priporu. V začetku septembra so namreč pri njem našli pretihotapljene tablete.

murska-sobota, sojenje, emin-memeti
Jure Zauneker
Emin Memeti na sodišču

Policistu bi vzel življenje

Prvič so morali policisti Policijske uprave Murska Sobota zaradi Memetija posredovati v nedeljo, 14. junija. Takrat se je Memeti ulegel na cesto, voznikom avtomobilov, ki so vozili mimo njega, pa je s kretnjami kazal, kako ga lahko obvozijo. Ni se oziral, da je oviral promet in ogrožal varnost, čeprav so ga udeleženci v prometu na to opozarjali. Kmalu je zato sledil klic na interventno številko policije 113. Patrulja, ki je sprejela prijavo in odšla na prizorišče, pa moškega tam več ni našla. Vročekrvnež je namreč ušel v svoje stanovanje v večstanovanjski stavbi v vasi in se zatekel na balkon.

Modrouniformiranca iz patrulje sta 35-letnika pozvala, naj pride iz stanovanja, da bi z njim opravila postopek. To je kršitelja očitno vznejevoljilo. Z balkona je zalučal sekiro, ki se je zabila v pokrov motorja policijskega vozila. Šel je še dalje – enemu od policistov, ki je prišel obravnavat kršitev javnega reda in miru, je zagrozil, da mu bo vzel življenje. Policist, ki je bil deležen groženj, je razboriteža vseeno uspel pregovoriti, da je prišel z balkona. Petintridesetletnika je nato več policistovih kolegov obvladalo.

5c1e81aff09a639755b5a8e1ff0e92f0
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.

Na sojenje iz pripora

Deset dni kasneje je 35-letniku znova zavrela kri. Spet so bili policisti obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru. Obdolženi Memeti je namreč razbijal po hiši, v kateri ima stanovanje v najemu. Ko so policisti prišli na kraj, pa je spet vzel v roke sekiro. Modrouniformiranci so ga pozvali, naj orodje odloži, a jih ni ubogal. Z dvignjeno sekiro v rokah je stopil proti policistom in jim grozil, da jih bo ubil. Spet so na rokah starega znanca policije zažvenketale lisice. Preiskovalni sodnik je takrat zanj odredil pripor, od koder je danes prišel na predobravnavni narok.

Z balkona je zalučal sekiro, ki se je zabila v pokrov motorja policijskega vozila.

sojenje policija sodišče
Kaj zdaj berejo drugi