vestnik

Za en milijon evrov neplačanih prispevkov Murinih delavk: Gomboc in Kocbekova krivde nista priznala

ABE, 8. 11. 2019
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc je zanikal krivdo.
Črna kronika

Nekdanja direktorja Aha Mure, Dušan Gomboc in Lijana Kocbek, sta na predobravnavnem naroku zavrnila krivdo za oškodovanje delavcev. Glavna obravnava se bo začela 9. januarja.

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok za Dušana Gomboca in Lijano Kocbek, ki sta bila marca, aprila in maja 2014 generalni direktor ter komercialna in tržna direktorica danes že propadle Aha Mure. 

murska-sobota, sojenje, dušan-gomboc
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc je zanikal krivdo

Nekdanja generalni direktor ter komercialna in tržna direktorica nista priznala krivde, da sta kršila temeljne pravice delavcev. Višji državni tožilec Drago Farič je Gombocu in Kocbekovi pripisal očitek, da v treh mesecih, ko sta bila direktorja Aha Mure 1060 delavkam in delavcem nista plačala za 1,15 milijona evrov prispevkov za socialno varstvo. Pri tem je šlo za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev, ki se ga preganja po 196. členu Kazenskega zakonika.

murska-sobota, sojenje, dušan-gomboc
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc je zanikal krivdo.

Kot sta na naroku izjavila Gomboc in Kocbekova, je šlo za širši splet okoliščin, ki jih je treba raziskati in pojasniti vsaj od decembra 2013, ko je lastnica Aha Mure Mojca Lukančič aktivno iskala kompromis med delovanjem podjetja in plačilom prispevkov. Gomboc je zato predlagal tudi zaslišanje direktorjev Aha Mure pred njim, to sta bila Matjaža Hudopiska in Damirja Kočana. Na glavni obravnavi, ki se bo začela 9. januarja prihodnje leto, bodo prav tako zaslišali stečajnega upravitelja Steva Radovanovića in Lukančičevo.

Dušan Gomboc je po stečaju Aha Mure jeseni 2015 ustanovil podjetje Arum. V njem je 300 delavcev delalo do 1. julija letos, ko je tudi Arum končal v stečaju.

aha-mura sojenje dušan-gomboc mura