vestnik

Za smrt ženske in otroka dve leti zapora. Po tragični nesreči so ga policisti ujeli med vožnjo v pijanem stanju

ABE, 31. 8. 2022
Andrej Bedek
Valentin Njakaš po prestani zaporni kazni še dve leti ne bo smel voziti osebnega vozila. To je zanj zahteval tožilec Matej Kučan.
Črna kronika

Valentin Njakaš iz Genterovec si je premislil in prevzel odgovornost za svoje dejanje.

Valentin Njakaš iz Genterovec, ki je bil obtožen povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri sta umrla dva človeka, je pred sodnikom Brankom Palatinom vendarle priznal krivdo. Marca je namreč na sojenju zanikal, da je maja lani namesto dovoljenih 60 kilometrov na uro vozil vsaj 117 kilometrov na uro, pri čemer je v križišču pri pokopališču v Nedelici trčil v avtomobil, s katerim sta se peljala 36-letnica in njen 13-mesečni otrok. Pretekli teden je 22-letnik izjavil, da je pripravljen sprejeti odgovornost za nesrečo.

V obtožnici je državni tožilec Matej Kučan navajal, da se je voznica z lokalne ceste Nedelica–Dobrovnik vključevala na prednostno cesto Genterovci–Turnišče, ko je Njakaš trčil v desno stran njenega avta. Voznico je odbilo v drog ulične razsvetljave, nato še v cvetlično korito. Umrla je na kraju nesreče, njen 13-mesečni otrok, ki je bil v otroškem sedežu pravilno zavarovan, pa je zaradi poškodb umrl dan kasneje v pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Policisti so Njakaša po nesreči preizkusili z alkotestom, rezultat je bil negativen.

prometna-nesreča, nedelica, smrtni-izid
Jože Gabor
Prometna nesreča v Nedelici.

Tožilec Kučan je marca obtožencu v zameno za priznanje krivde ponudil kazen 30 mesecev zapora in stransko kazen enoletne prepovedi vožnje osebnega avtomobila. Kučan je svoj predlog utemeljil z besedami, da obtoženec do nesreče ni storil nobenega prometnega prekrška ali kaznivega dejanja, spomnil pa je tudi na njegovo mladost. Ker prvič ni priznal krivde, je tožilec napovedal, da bo na sojenju zanj zahteval kazen 40 mesecev zapora in dveletno prepoved vožnje avtomobila.

Povsem drugačnega mnenja kot tožilec je bil na sodišču zagovornik obtoženega, odvetnik Jože Šafarič, ki je ob upoštevanju olajševalnih okoliščin predlagal čim milejšo kazen, posebej pa je poudarjal sokrivdo pokojne voznice, ki je njegovemu varovancu odvzela prednost, s čimer bi se krivda razdelila. Tukaj je sodnik Palatin nekoliko sledil odvetniku Šafariču in izrekel zaporno kazen v trajanju dveh let in štirih mesecev.

Obramba pa ni bila uspešna s predlogom, da bi obtoženi sankcijo izvajal v obliki družbenokoristnega dela, ker ni zaposlen. Po tragični nesreči so ga policisti tudi ujeli med vožnjo v pijanem stanju in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Zato je tožilec Kučan predlagal, da se ga za določen čas izloči iz prometa, čemur je sledil tudi Palatin in obsojencu izrekel stransko sankcijo, dveletno prepoved vožnje vozil kategorije B, ki bo začela teči po prestani zaporni kazni.

sojenje valentin-njakaš