vestnik

Za Srba, ki sta tihotapila Bangladeševce, eno leto zapora, izgnali jo bodo tudi iz Slovenije

ABE, 22. 8. 2019
Nataša Juhnov
Na krajevnih poteh med Slovenijo in Hrvaško je zaradi poti prebežnikov policijski nadzor postal stalen. Fotografija Nataša Juhnov
Črna kronika

Na murskosoboškem sodišču nova sodba v primeru tihotapljenja tujcev čez južno mejo. Včeraj spet prijeli tujce, ki so nezakonito prišli v Pomurje, tokrat jih je bilo 21.

a okrožnem sodišču v Murski Sobota sta srbska državljana Saša Miladinović in Srđan Đorđević priznala krivdo, da sta prvega julija v Pomurje iz Hrvaške v volvu in audiju italijanskih registracij pretihotapila 15 državljanov Bangladeša, ki seveda niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo. Dobila sta kazen 12 oziroma 13 mesecev zapora. Vsak je še dobil stransko denarno kazen v višini 1.300 evrov in za dve leti ju bodo po prestani zaporni kazni tudi izgnali iz Slovenije.

Pomurski policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje sicer včeraj spet prijeli tujce, bilo jih je 21. Sedem tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito, ostali pa bodo po končanih postopkih vrnjeni hrvaškim varnostnim organom, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Gibina, migranti, mejni prehod, žična ograja
Nataša Juhnov
Bodeča žica na meji ne ustavlja prebežnikov.

Pomurski policisti so sicer do 16. avgusta zaradi nezakonitih prehodov meje s Hrvaško obravnavali 334 tujcev. Lani v enakem obdobju je bilo prebežnikov 100 in v vsem letu 159. Za mednarodno zaščito ali azil je letos zaprosilo 229 tujcev, pomurski policisti pa so hrvaški varnostnim organom vrnili 93 tujcev. Predaja ujetih prebežnikov običajno poteka vsak dan ob 9. uri na območju mejnega prehoda Gibina.

Kot so še sporočili iz murskosoboške policijske uprave, je policijska patrulja po predhodni prijavi včeraj ob 16.40 uri na pomurski avtocesti v Vučji vasi s svetlobnimi in zvočnimi signali poskušala zaustaviti dve osebni vozili srbskih registrskih številk. Voznika signalov policistov nista upoštevala. »Prvo vozilo, znamke Honda, je zapeljalo na izvozni pas avtoceste in nato na koncu izvoznega pasu zavilo nazaj na avtocesto, in pospešeno nadaljevalo z vožnjo v smeri Maribora. Enako je storil voznik druga vozila znamke Citroen C5. Po okrog 500 metrih vožnje se je vozilo Honda ustavilo na voznem pasu. Policisti so ob kontroli okolice vozila v grmičevju prijeli štiri državljane Turčije. Voznika in sopotnika osebnega vozila znamke Citroen, oba državljana Srbije, ki sta v vozilu prevažala tri državljane Turčije so na območju Maribora prijeli policisti Policijske uprave Maribor. Vse tujce je v nadaljnje postopke prejela Policijska postaja Ljutomer. Obema državljanoma Srbije je bila odvzeta prostost bosta kazensko ovadena zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja državne meje. Za neznanim voznikom vozila Honda policisti zbirajo obvestila,« so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Globoka, migranti,državna meja, meja s Hrvaško, policija, SIMBOL, vojska
Nataša Juhnov
Globoka, migranti,državna meja, meja s Hrvaško, policija, SIMBOL, vojska

Izkušnje s terena kažejo, da prebežniki v skupinah nezakonito prestopajo južno mejo na območju ljutomerske policijske postaje, nato pa se na slovenski strani preprosto predajo policistom in zaprosijo za azil. Policisti so prav tako v nekaj primerih imeli opravka že s prebežniki, ki so poskušali večkrat nezakonito vstopiti v Slovenijo. Ko so jih slovenski policisti recimo iz območja Policijske uprave Novo mesto vrnili na Hrvaško, so bili po nekaj dnevih namreč spet ujeti v Pomurju.

Običajno je še, da prebežniki na hrvaški strani posedajo po gostilnah in ponujajo plačilo, ali jih lahko kdo odpelje v Pomurje. Na meji med Slovenijo in Hrvaško krožijo tudi prevozniki ljudi. Policijska analiza je pokazala, da v večini primerov ti sami stopijo v stik s kriminalnimi združbami, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. V zameno za plačilo – zgodilo se je že, da je nekdo za prevoz iz Hrvaške do Italije dobil plačilo le 50 evrov – potem denimo v Zagrebu prevzame avto, ki mu ga nabavi združba, tujce in navodila za pot.

meja tujci policija ljutomer azil