vestnik

(FOTO) Zagreb, Sisak in Petrinje stresel potres, čutili smo ga tudi v Pomurju

STA, Vestnik, 28. 12. 2020
Siscia.hr
Posledice potresa v Sisku. Popotresni sunek z magnitudo 4,9 je tla ponovno stresel slabo uro in pol kasneje.
Črna kronika

Danes zjutraj je mnoge tudi v Pomurju zbudil potres.

Zagreb je danes okoli 6.30 prizadel potres z magnitudo 5,1, je sporočil Evropsko-sredozemski seizmološki center (ESMC). Potresni sunek je hrvaško prestolnico stresel ob 6,28.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili močan potres 112 km jugovzhodno od Ljubljane. Nadžarišče potresa je bilo 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Na Agenciji RS za okolje ocenjujejo, da učinki potresa v Sloveniji niso presegli V. stopnje po evropski potresni lestvici.

potres, sisak
Siscia.hr
Posledice potresa v Sisku. Popotresni sunek z magnitudo 4,9 je tla ponovno stresel slabo uro in pol kasneje.

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši se je zgodil ob 7.50. Po podatkih ESMC-ja z magnitudo 4,9 in žariščem 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. 

potres
Profimedia
Malce čez pol osmo je zatreslo Črnomaljce.

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Najbolj so tresenje tal čutili prebivalci Petrinje, ki je najbližje žarišču, pa tudi bližnjega Siska, od koder poročajo o poškodbah na zgradbah. Tla so se spet močno stresla tudi v Zagrebu, a za zdaj kaže, da jo bo hrvaška prestolnica za razliko od letošnjega marca odnesla brez hujših posledic.

Eden vodilni seizmologov Marijan Herak iz Zagreba je za portal HRT danes zjutraj povedal, da je potres del druge serije potresa, ki je prizadel Zagreb 22. marca, ter da gre za drugi epicenter. Od takrat pa do danes so na tem območju zabeležili okoli 2400 potresov.

hrvaška potres