vestnik

Zakaj v Pomurju kradejo avtomobilske katalizatorje? To bi bil lahko razlog, policistom pa motiv za zdaj še ni znan

Vestnik.si, 6. 6. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

V Gornji Radgoni so v četrtek neznanci na treh parkiranih osebnih avtomobilih odrezali in odnesli del izpušne cevi skupaj s katalizatorjem.

Policisti Policijske postaje Gornja Radgona obravnavajo tri primere, ko je do sedaj neznani storilec iz izpušnega sistema osebnih avtomobilov s primernim orodjem odrezal filter trdih delcev s cevjo. Kazniva dejanja so bila storjena na parkirnih prostorih v Gornji Radgoni in Boračevi. V vseh treh primerih so oškodovanci odstopili od pregona, so za Vestnik.si sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota in pojasnili, da motiv za omejena kazniva dejanja zaenkrat ni znan.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Policija. Slika je simbolična.

Govorili pa smo z avtomobilskimi strokovnjaki, ki menijo, da je razlog za tatvine katalizatorjev cena plemenite kovine platina, iz katere je sestavljena sredica katalizatorja. V ohišju katalizatorja, ki je narejeno iz nerjaveče pločevine, se namreč nahaja keramično satje, oplemeniteno z platino in še eno kovino, paladijem. Platina pa je na trgu kovin celo dražja od zlata. Sogovorniki so nam predstavili praktičen primer – posamezniki kupujejo odslužene znamke starejših avtomobilov za denimo 300 evrov, s prodajo platine odkupovalcem kovin pa lahko zaslužijo vsaj trikrat več denarja.

platina avtomobil policija